Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Tvåstadsbor sviker egna kommunerna

Såväl Trollhättan som Vänersborg tappar, medan Uddevalla ökar, när det gäller försäljningsindex . Nya handelsområden kan komma att vända trenden framöver.

Det byggs för tillfället nya handelsområden i såväl Trollhättan som Vänersborg. Utbudet av fler butiker kommer att öka framöver, inte minst när Överby Västra står färdigt, där City Gross samt Biltema kommer att etablera sig.

– Vi har fler butiker klara men jag får dessvärre inte namnge dem ännu, säger Jonas Skingley, regionchef för Peab Fastighetsutveckling.

Hur många har ni klara?
– Det pågår diskussion med flera olika parter. I dagsläget har vi fyra till som är klara, och bygget kommer att dra igång före årsskiftet, säger Jonas Skingley.
Trenova Center i Vänersborg, Coops nya butik som byggs utmed riksväg 45 i Trollhättan, är andra projekt som lär locka nya butiker till Tvåstad under nästa år.

Försäljningsindex mäter hur mycket som handlas i respektive kommun, när det gäller dagligvaror samt sällanköpsvaror. Bakom siffrorna står HUI Research, tidigare handelns utredningsinstitut. Ett försäljningsindex på 100, innebär att motsvarande 100 procent av invånarna i en kommun handlar allt där.  Värden över 100 innebär alltså att ett inflöde av kunder och köpkraft.

De senaste siffrorna visar att försäljningsindex totalt sjunker i såväl Trollhättan som Vänersborg, om man jämför siffrorna 2011 och 2015.

– Ska försäljningsindex användas för vårt område så bör det omfatta Tvåstad, då Trollhättans positiva flöde beror på Överby, som ligger mitt emellan de två kommunerna, säger Per-Gunnar Modigh.

Han arbetar på Centrumbolaget City Trollhättan och har räknat samman Trollhättans och Vänersborgs siffror från HUI, för att få en mer rättvisande bild. Även då blir det en minskning under de tre jämförda åren. Mellan 2011 och 2015 minskade det från 93 till 90 för Tvåstad, medan Uddevallas ökade från 136 och 151. Något som sticker ut väldigt är sällanköpsvaror som i fjol hade index 179.

– Intressant för Tvåstad är att utflödet ökar mest på sällanköpsvaror. När det gäller nya City Gross så tror jag de kommer ta mest från andra butiker på Överby. Det är ett nollsummespel, vi köper inte fler korvar bara för att det öppnar nya butiker.
– Även att fler från Tvåstad arbetar i Göteborg innebär säkert att man handlar där på väg hem från jobbet, säger Per-Gunnar Modigh.

En orsak till Uddevallas stora ökning när det gäller sällanköpsvaror kan vara att Ikea öppnade våren 2013.