Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Utökad forskning för Högskolan Väst

Högskolan Väst har blivit utnämnd till en KK-miljö, vilket innebär en långsiktig satsning på forskning under en tioårsperiod med möjlighet till bidrag på totalt en halv miljard kronor.

Glädjen var stor när rektorn Martin Hellström under fredagen berättade om det beslut han fått från stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen.

– I går togs beslutet om att utnämna högskolan till en KK-miljö. Stödet innebär en tioårig strategisk mångmiljonfinansiering för en profilering av högskolans forskning som ytterst syftar till att stärka svensk industri, säger Martin Hellström.

Sent under torsdagseftermiddagen fick han beskedet.

– Beslutet skapar möjlighet att profilera hela vår högskola.

Enligt Martin Hellström kommer satsningen att påverka såväl studenter som forskare vid högskolan. De får nu möjlighet att ytterligare profilera sig genom att långsiktigt och systematiskt bygga vidare på och skapa en gemensam profil för de prioriterade områdena, produktionsteknik och arbetsintegrerat lärande.

Att bli utnämnd till KK-miljö innebär att högskolan själva ansvarar för den kvalitetssäkring och kontroll som görs av forskningen, vilket ger ett ökat ansvar men även större frihet.

– Vi har arbetat fram en långsiktig strategisk plan för hur miljön ska utvecklas i tio år. Det var ett av de krav som KK-stiftelsen ställde på oss, säger Lennart Malmsköld, som är miljöledare på Högskolan Väst.

Under drygt två år har arbetet pågått för att högskolan ska ha möjlighet att bli utnämnd till KK-miljö. Redan i dag finns ett väl fungerande samarbete med näringslivet i flera olika forskningsprojekt.

– Det finns en lyhördhet i de frågor som vi i dagsläget inte har svar på men vill ha svar på. Att högskolan blir KK-miljö är fantastiskt kul och jag vet vilket jobb de har lagt ned dagar, kvällar och kanske även nätter innan det här beskedet, säger Henrik Runnemalm, forskningschef på GKN Aerospace, ett av företagen som medverkar i forskningen.

När det gäller arbetsintegrerat lärande är det en viktig del för GKN som med nya tekniken måste kompetensutveckla sina medarbetare.

De senaste åren har högskolan fått omkring 16 till 17 miljoner kronor per år för forskning från KK-stiftelsen och sammanlagt omkring 40 miljoner. Genom enbart stiftelsen kan nu Högskolan Väst efter ett par år räkna med omkring 25 miljoner årligen.

– Detta gör att ges möjlighet att utöka den totala forskningen med andra bidrag, från till exempel Vinova och regionen, till ungefär lika mycket. Då kan det bli omkring en halv miljard kronor under tioårsperioden, sammanfattar Martin Hellström.

Fakta: 70 forskare

Idag finns cirka 70 forskare i produktionsteknik inom tre olika forskningsområden: Avverkande och additiva tillverkningsprocesser, produktionssystem och svetsteknologi.

Forskningen görs i nära samarbete med industrin, och företag som medverkar är bland annat GKN, Sandvik, Scania, SECO Tools, Siemens, SSAB, Uddeholm, Volvo Cars och AB Volvo.

I KK-miljön kommer ytterligare 17 forskare inom Industriellt arbetsintegrerat lärande att ingå, med fokus på it, arbetslivets digitalisering och nya kompetenskrav inom industrin.

MEST LÄST