Andelen kvinnliga vd:ar är färre än andelen kvinnor i bolagsstyrelser – som i sin tur är låg.
Andelen kvinnliga vd:ar är färre än andelen kvinnor i bolagsstyrelser – som i sin tur är låg.

Vd har fortfarande kostym och slips

Gubbe med slips? Välkommen till vd-jobbet. Kvinnliga vd:ar är fortfarande försvinnande få visar färsk statistik.

ANNONS
|

I dag är det Internationella kvinnodagen och affärstidningarnas uppslag brukar till skillnad mot de 364 övriga dagarna under året fyllas av kvinnor. En bakgrund till mansdominansen i affärspressen är att verkligheten ser ut sådan.

Allt fler partier hotar nu med kvotering för att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelserna – som är knappt 25 procent idag, visar en genomgång av Dagens Industri.

Men hur ser det ut på vd-stolarna då? Betydlig värre.

"Riktigt dåligt"

En färsk undersökning från Företagarna visar att endast 16 procent av landets vd:ar är kvinnor och i Västra Götaland är siffran 14 procent. Omvänt: av tio verkställande direktörer är åtta till nio män.

ANNONS

– Det är riktigt dåligt, säger Anna Aldegren, på Företagarna i Västra Götaland.

Tittar man på vårt område ser det inte bättre ut: Vänersborg ligger strax över snittet och Trollhättan strax under. Mellerud ligger bäst till av kommunerna i tidningens spridningsområde och Lilla Edet sämst.

Men strax utanför TTELA:s kärnkommuner ligger faktiskt den kommun i landet med störst andel – Grästorp.

Bäst betyder i sammanhanget att bara sju av tio vd:ar är män. Det räckte också med åtta kvinnliga vd:ar i lilla Grästorp för att få en bra statistik.

– Med den nuvarande takten kommer det att ta hundra innan vi kommer att se hälften kvinnor.

Mer generöst

Så vad göra? Företagarna själva efterlyser bland annat bättre trygghetssystem för vd:ar.

– Med tanke på att kvinnor fortfarande tar ut vab och föräldraledighet skulle ett mer generöst system, med tanke på den karens som finns i dag, gör att flera vågar ta steget, säger Anna Aldegren.

En annan sak Företagarna konstaterar är att kvinnor oftare startar företag i kvinnodominerande yrken, till exempel vårdsektorn.

Därför förespråkar organisationen ökad valfrihet och fler företag i välfärdssektorn – en fråga det inte finns politisk enighet om, kan man konstatera detta valår. Att fler vd:ar kommer att påverka även bolagsstyrelserna är Anna Aldegren säker på.

ANNONS

– Det är ju ofta från vd-stolen som styrelserna rekryteras, är det få kvinnor där blir det få kvinnor i styrelserna.

ANNONS