Olof Ander och Anna Emilsson släpper snart sin första skiva, där de vill levandegöra barock folkmusik från Sverige och de brittiska öarna.
Olof Ander och Anna Emilsson släpper snart sin första skiva, där de vill levandegöra barock folkmusik från Sverige och de brittiska öarna.

Duon som vill sprida folkmusiken

Från barock till pop. Den vänersborgsbördige musikern Olof Ander rör sig ledigt mellan olika stilar. Nu släpper han och sångerskan Anna Emilsson skivan ”Gubben u Källingi”.

ANNONS
|

– Man kan tolka titeln som att det handlar om oss två. Det betyder nämligen ”gubben och kärringen” på gotländska, säger Olof Ander och skrattar.

Nu är han inte direkt lastgammal, men har vid en ålder av 27 år redan hunnit med en hel del. Efter uppväxten i Vargön och gymnasiestudierna i Vänersborg flyttade Olof till Stockholm för att plugga viola och violin vid Kungliga Musikhögskolan. Det blev också ett år som utbytesstudent vid Universitet der Künste i Berlin där han studerade för stämledaren i Berlinerfilharmonikerna. Numera verkar Olof som frilansande musiker, med uppdrag av vitt skilda karaktärer i almanackan.

ANNONS

– Det blir allt möjligt, från spel med Drottningholms barockensemble till studiomusikerjobb inom popvärlden. Jag spelade bland annat på Agnes förra skiva, säger Olof.

Tidig musik

Han har specialiserat sig på tidig musik, som den barocka, och just denna har utövat stort inflytande på folkmusikduon Anna & Olof. Hon – ursprungligen från Gotland – har samma speciella inriktning och när de för några år sedan av en händelse träffades på en konsert formades planerna på att starta en duo. Anna tar i denna hand om sången medan Olof trakterar olika instrument, som viola, svensk låtmandola, irländsk cittern och det tämligen ovanliga sjusträngade 1700-talsinstrumentet viola d’Amore.

– Det är inte så många i Sverige som spelar detta, men det är riktigt kul och jag har lärt mig en del. Man stämmer om det för varje stycke man spelar, så det är en del jobb så sett. Men instrumentet låter otroligt vackert och är den förblindade kärlekens instrument, säger han.

Vill hitta nya lyssnare

Musiken som hörs på ”Gubben u Källingi” utgörs av barock folkmusik av olika karaktärer och från olika länder, inte bara Sverige. Både gammalt material och helt nytt ryms inom speltiden, och det finns en tanke med mixen.

– Målet med skivan är att få ut folkmusiken till nya människor, just genom att blanda nytt och gammalt.

ANNONS

Tankar finns även bakom skivomslaget. I sann barockanda har man sprängt in mycket symbolik i motivet.

– Allt som syns på omslaget har någon koppling till låtarna. Tanken är att man ska upptäcka mer detaljer ju mer man lyssnar, säger Olof.

Europa – och Vänersborg

Skivan släpps i början av november, och det lär bli en del liveframträdanden framöver.

– Vi kommer bland annat att söka oss ut i Europa, men jag hoppas verkligen att vi också kan komma till Vänersborg och spela. Det skulle i så fall vara för första gången med duon.

Olof Ander rör sig mellan olika genrer som musiker, och det blir också en blandad kompott när han själv ombeds plocka ut fem personliga favoriter:

Henry Purcell

– En av barockens mest färgsprakande och talande kompositörer.

Martin Hayes/Dennis Cahill

– Två instrumentalister som har inspirerat mig mycket. Med en fiol och en gitarr spelar de den svängigaste musik man kan uppleva.

Melissa Horn

– En singer-songwriter som går rakt in i hjärtat. Jag spelar för övrigt på hennes skiva ”Säg ingenting till mig”.

Väsen

– De får ens kropp att vägra sitta stilla.

Midlake

– Ett amerikanskt indiepopband som med sin melankoliske sångare och instrumentalisterna skapar underbar musik.

ANNONS