Boom för böcker om digital stress

Allt fler människor uppger att de går sönder på grund av digital stress. Som en följd kommer nu flera självhjälpsböcker för den som vill sluta vara skärmslav.

ANNONS
|

Journalisten och författaren Bella Linde har bestämt sig – under sina semesterveckor ska hon leva som hon lär i sin kommande bok "Odla ditt lagomliv".

- Det är inte säkert att jag lyckas, men jag ska åtminstone försöka, säger hon. Med lite tur tappar jag min telefon i sjön redan första semesterdagen.

I boken både resonerar och tipsar Bella Linde om hur man gör upp med digital stress, livsstilshets och kravet på att alltid vara tillgänglig.

ANNONS

Sjuka och dumma

- Den gamla hederliga stressen, som den över om du ska hinna få in höet innan det börjar regna, är konkret till skillnad från den digitala, säger hon.

Digital stress är vad som följer när mejl, sociala medier och nyhetsflödet kallar på din uppmärksamhet dygnet runt, när telefonen är det första du sträcker dig efter när du vaknar.

- Den digitala stressen gör oss sjuka och dumma i huvudet, säger Bella Linde. Jag behöver inte gå längre än till mig själv för att bevisa att det är sant, även om det också finns forskning.

Flera forskningsrapporter har de senaste åren pekat på de negativa hälsoeffekterna med att ständigt vara uppkopplad. Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet presenterade en rapport redan 2012 och sedan en tid tillbaka är hälsoforskaren Magdalena Stadin vid Jönköpings universitet sysselsatt med en studie om digital stress på uppdrag av Stressforskningsinstitutet.

ANNONS

Lagom är bäst

Som en reaktion på folksjukdomen digital stress växer sig nu digital detox allt större, det vill säga att man under längre eller kortare tid helt avstår från sin telefon och sin dator. Belle Linde å sin sida tror att lösningen på problemet ligger i ledordet lagom, det vill säga varken för mycket eller för lite av det digitala.

Hjärnforskaren Katarina Gospic för ungefär samma tes i sin kommande bok "Hjärnbalans – Digital detox i en uppkopplad värld", det gäller att hitta en balans och inte proppa i sig en massa tomma digitala kalorier. Även beteendevetaren Jimmy Mogrip griper sig an ämnet i sin kommande bok "Uppkopplad, urkopplad, avkopplad", som också den erbjuder handfasta tips.

- Jag säger inte att vi ska stänga av helt, det går inte eftersom vi lever i en digital värld, men förhållandet behöver bli sundare, säger Bella Linde. Jag vill tro att det är bättre att säga god morgon till sin partner när man vaknar i stället för direkt sträcka sig efter telefonen.

Hur gör man då för att få ett friskare förhållande till det digitala? Hur låter man bli sin telefon när den ständigt blinkar och plingar?

ANNONS

- Precis som med många andra saker så handlar det om att man måste bestämma sig, säger Bella Linde. Det är som att bestämma sig för att bara äta en bulle till fikat trots att det finns hur många som helst på fatet.

TT

Fakta: Bella Lindes anti-stress tips

Ett gammalt men bra tips: Låt inte telefonen ligga på nattduksbordet, låt den ligga på laddning i ett annat rum över natten.

Ta en kafferast, både på jobbet och hemma. Kafferasten stjäl inte din dyrbara tid, den piggar upp och gör att du presterar bättre. (Och en kafferast är inte detsamma som att fyra personer sitter och stirrar i sina telefoner, det är fyra personer som pratar med varandra.)

Skaffa en morgontidning, antingen en papperstidning eller e-tidning, och låt den nyhetskonsumtionen vara nog.

Ta bort alla pushnotiser från din telefon. Du behöver inte veta allting som händer hela tiden.

Prata med människor i stället för att skriva till dem, då slipper du en massa mejl fram och tillbaka.

Låt de vanliga drömmarna ta plats i ditt liv, inte drömmen om att ha en massa följare på sociala medier.

ANNONS