Krisen i Akademien – detta har hänt

Efter höstens anklagelser mot den så kallade kulturprofilen uppstod en kris inom Svenska Akademien, och våren präglades av bråk och flera avhopp. Här är en sammanfattning av vad som hänt:

ANNONS
|

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i tidningen Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Utredningen presenteras för Akademiens ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning – Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren – att de lämnar sina stolar.

ANNONS

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt dåvarande ständige sekreteraren Sara Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april lämnar Sara Danius både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson.

Den 13 april begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

Den 14 april vänder sig över 200 svenska författare i ett upprop mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. I uppropet, som publiceras av Göteborgs-Posten, uttrycker de samtidigt sitt stöd för Sara Danius.

ANNONS

Den 16 april anklagar ett hundratal forskare i ett upprop i DN Svenska Akademien för att inte kunna driva institutionen på "ett värdigt och adekvat sätt". I uppropet kräver de också att det förändringsarbete som påbörjades under Danius ledarskap ska återupptas.

Samma dag säger Kjell Espmark till SvD att Horace Engdahl måste lämna sin stol om Akademien ska ha någon framtid.

Den 18 april meddelar kungen att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 19 april fylls Stortorget vid Börshuset i Stockholm av en manifestation till stöd för Sara Danius. Många deltagare visar sitt stöd genom att bära knytblus, likt den Danius brukar ha på sig.

Samma dag begär Akademiledamoten Lotta Lotass utträde ut Akademien. Lotass valdes in 2009 men har inte deltagit i arbetet de senaste två åren.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Ekobrottsmyndigheten bekräftar att man fått in handlingar från Akademien.

Den 24 april säger Horace Engdahl till Sveriges Radio att Akademiens öppenhet "måste ha en gräns" och han säger sig aldrig ha misstänkt kulturprofilen för något olämpligt.

Den 25 april rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt att Akademien diskuterar att skjuta upp utdelningen av årets Nobelpris i litteratur.

ANNONS

27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts. Samma dag offentliggörs delar av advokatutredningen, som slår fast att Akademiens band till kulturprofilen utgjort en jävsrisk.

28 april meddelar Sara Stridsberg att även hon lämnar Akademien. "Alla idéer som fanns om ljus, transparens och förnyelse har motarbetats till förmån för andra hänsyn", skrev hon till TT några veckor tidigare.

Den 3 maj uppger flera ledamöter att Akademien kommit fram till ett beslut om Nobelpriset.

Den 4 maj meddelas att det inte blir något Nobelpris i litteratur 2018, utan att utdelningen skjuts upp till 2019.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt, meddelar Åklagarmyndigheten. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

TT
ANNONS