Ont om män på ny litteraturfestival

Kvinnorna dominerar Printz Publishings nystartade feel good-festival i Mariefred. Bland evenemangets författare finns bara två män och bland besökarna är de ännu färre.

ANNONS
|

Feelgoodfestivalen är Sveriges första litteraturfestival som helt ägnar sig åt feel good-litteratur. Festivalen arrangeras av förlaget Printz Publishing och kan ses som en motpol till deckarfestivalen Crimetime

- Vi har pratat och skojat om det sedan Crimetime startade, men efter några glas bubbel på förra årets bokmässa i Göteborg bestämde vi oss, säger Pia Printz, förläggare och grundare av Printz Publishing.

Feel good är ett paraplybegrepp där en mängd olika undergenrer ryms, men själva essensen är att en feel good-roman ska vara underhållande, ha ett lyckligt slut och bjuda på mysiga miljöer – inte sällan småstadsmiljöer.

ANNONS

Mariefred är perfekt

Först hade arrangörerna småstäderna Eksjö och Trosa i åtanke, men till sist föll valet på sörmländska Mariefred och på Gripsholms värdshus.

- Jag förstår inte varför ingen har skrivit en feel good-roman om Mariefred, det är ju den perfekt platsen, säger Christoffer Holst, festivalgeneral.

Feelgoodfestivalen äger rum lördag 4 augusti och blir en liten och exklusiv tillställning, de 160 biljetterna är sedan länge slutsålda. Seminarier, workshops och mingel med författare står på programmet.

- På bokmässan i Göteborg kanske man får tio sekunder med författarna, man hinner få boken signerad och ta en selfie, här kan man ta ett glas bubbel och umgås med dem, säger Christoffer Holst.

Kvinnodominerad festival

Trots det engelska namnet är feel good den svenska genrebeteckningen. I den engelskspråkiga världen kallas genren "women's fiction", det vill säga skönlitteratur för kvinnor.

- Men namnet "uplifting fiction" blir allt vanligare och det tycker jag är mer passande, att berättelserna är upplyftande är vad som förenar många av böckerna i genren, säger Pia Printz.

ANNONS

Samtidigt är den engelskspråkiga världens namn på genren inte helt missvisande. Bland de 20 författare som medverkar på festivalen finns bara två män. Och bland biljettinnehavarna finns bara en enda.

Arrangörerna har fått en och annan kommentar på sociala medier om det kvinnodominerade programmet. Och de är medvetna om hur det skulle se ut om könsfördelningen var den omvända.

- En av de största författarna i genren är i och för sig Fredrik Backman ("En man som heter Ove"), men de flesta författarna är kvinnor och samma sak gäller läsarna, säger Christoffer Holst.

- Ska man vara krass kan man säga att vi inte behöver männen, det är inget problem för oss som förlag. Det tråkiga är att män generellt läser mindre än kvinnor, där finns ett riktigt problem, säger Pia Printz.

Trivs med tjejer

Författarna Jenny Fagerlund och Marie-Louise Marc, som båda medverkar på festivalen, ser inga problem med att de skriver böcker om kvinnor som nästan uteslutande läses av kvinnor.

ANNONS

- Men jag riktar mig inte särskilt till kvinnor när jag skriver. Jag älskar den här genren och skriver böcker som jag själv skulle vilja läsa, säger Jenny Fagerlund.

Samtidigt kan varken hon eller Marie-Louise Marc tänka sig att i nuläget skriva en bok med en manlig huvudperson.

- Jag har mina tjejer som jag skriver om och trivs bra med dem, men man ska aldrig säga aldrig, säger Marie-Louise Marc.

Hon, Jenny Fagerlund, Christoffer Holst och Pia Printz ser fram emot festivalen och har gott hopp om framtiden.

- Vi får se om festivalen kan växa till nästa år eller utvecklas på annat sätt, säger Pia Printz.

ANNONS
TT

Fakta: Fler nischade svenska litteraturfestivaler

Crimetime

Renodlade deckarfestival som startade på Gotland 2015. Från och med i år flyttar festivalen till Göteborg och bakas ihop med Bokmässan. Gästar gör bland andra Håkan Nesser, Anders Roslund och Camilla Läckberg. Äger rum 28–29 september.

Svenska deckarfestivalen

Festival i Sundsvall inriktad på deckare. Gästas i år av författarna Viveca Steen, Helene Tursten, Sharon Bolton och många fler. Äger rum 7–9 november.

GBG Romanfestival

Festival i Göteborg med fokus på romanformen. Startade förra året och gästades då av bland andra Karolina Ramqvist och Kristina Sandberg. Arbetet med årets program pågår för fullt. Äger rum 3 november.

ANNONS