Professor: Inga hinder för nyval i Akademien

Det är inga problem för återstoden av Svenska Akademiens ledamöter att börja fylla de tomma stolarna. Det är en missuppfattning att det skulle behövas tolv ledamöter, enligt Claes Sandgren som är professor emeritus i civilrätt.

ANNONS
|

I stadgarna står att det krävs närvaro av tolv ledamöter för att inval ska kunna ske, men det bygger på förutsättningen att det finns 18 ledamöter, förklarar Claes Sandgren. Då är tolv ett rimligt minimum. Men förutsättningen finns inte längre om det bara finns elva ledmöter.

Det finns dessutom en paragraf som väger tyngre, nämligen den som säger att en ledamot är "behörigen invald" om kungen godkänner det. Kungen bestämmer alltså och för det behövs ingen stadgeändring.

- Det har mig veterligen inte hänt i modern tid att kungen inte har godkänt någon som Akademien föreslagit, säger Claes Sandgren.

ANNONS

Förbereda nyval

Han ser inga hinder för Svenska Akademien att förbereda inval så att nya ledamöter kan introduceras i december.

- Kanske inte fem på en gång, men fler än en. Det är kanske inte alldeles lätt att hitta folk som är kunniga, har integritet och inte har bindningar till Akademien. Men det måste ju finnas personer som inte har kopplingar till det där gänget.

Förslagen om att Nobelstiftelsen skulle frånta Svenska Akademien ansvaret för litteraturpriset avfärdar Sandgren som orealistiska.

- Testamentet säger att det är Akademiens uppgift och att ändra ett sådant testamente är så gott som omöjligt. Sedan har de ju inte misskött sig vad gäller litteraturpriset.

Öka insynen

Sandgren anser att Svenska Akademien behöver stärka sitt förtroende för att komma vidare och att ett steg vore att öka insynen i arvoden, rätt till bostäder och andra förmåner och eventuella intressekonflikter.

ANNONS

- Det kan vara så att folk har överdrivna uppfattningar om vad de har för förmåner. De läcker ju om väldigt mycket annat , men om det här är det väldigt tyst.

TT

Fakta: Så säger stadgarna

Svenska Akademiens stadgar skrevs till stor del av Gustav III. Enligt stadgarna ska den främsta uppgiften vara att arbeta för svensk språkets "renhet, styrka och höghet".

Enligt paragraf 12 krävs tolv ledamöters närvaro för att en ny ledamot ska kunna väljas in. "Ej må val af nya Ledamöter företags, utan at til thet minsta Tolf Ledamöter tilstädes äro".

Valet av en ny ledamot ska hållas hemligt till dess att det godkänts av Akademiens beskyddare, kungen. "Vinner then föreslagne Thes Nådiga bifall, tå är han behörigen vald", står det i paragraf 14.

ANNONS