Scenbranschen lovar krafttag mot trakasserier

65 procent av kvinnor verksamma i film- och tv-branschen har blivit utsatta för sexuella trakasserier i yrket. I scenbranschen rör det sig om nästan hälften, enligt en rapport från den kommission som ska motverka sexuella trakasserier inom scenkonstområdet. "Vi ska ta vara på den förändringsvilja som nu finns i hela branschen och arbeta mot tystnadskulturen", säger Svensk Scenkonsts ordförande Stefan Forsberg.

ANNONS
|

Kommissionen tillsattes i svallvågorna efter Metoo-uppropen av Teaterförbundet för scen och film och Svensk scenkonst i mitten av januari. I dag presenterade man sin slutrapport.

I kommissionens enkätundersökning svarar 65 procent (197 deltagare) av kvinnor verksamma i film och tv att de någon gång blivit utsatta för sexuella trakasserier i sitt arbete.

Värre än i allmänhet

För kvinnor verksamma inom scenkonst rör det sig om 47 procent, eller 1809 deltagare. För samhället i stort ligger siffran på 34 procent, enligt samma undersökning.

"Jag är oerhört stolt över de medlemmar som i höstas tog steget och berättade om sina erfarenheter. Målet med det partsgemensamma arbetet ska vara en absolut nolltolerans mot sexuella trakasserier på våra arbetsplatser. Vi måste visa uthållighet i denna fråga, vilket kommissionen också understryker", säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlson i ett pressmeddelande.

ANNONS

"Ett bra tillfälle"

Kommissionen påpekar att frågorna om ojämställdhet och sexuella trakasserier funnits länge i branschen, men att arbetet mot sexuella trakasserier måste intensifieras. Man hänvisar bland annat till de checklistor över jämställdhet och mångfald som man tidigare tagit fram för att användas vid planeringen av scenproduktioner.

- Det som upplevs av en del som en jobbig situation ser vi som något positivt. Det här är ett bra tillfälle att göra något, att flytta fram positionerna. Lagen är tydlig, sexuella trakasserier får inte förekomma, säger Anna Wahl, professor i genusvetenskap och ordförande för kommissionen till SVT.

TT

Fakta: Kommission mot trakasserier

Teaterförbundets och Svensk Scenkonsts gemensamma gransknings- och åtgärdskommission består av:

Anna Wahl (ordförande), professor i genus, organisation och ledning och vicerektor för jämställdhet och värdegrund på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Michael Bjerkhagen, verksamhetschef på Stadsmissionen, kyrkoherde i Kungliga hovförsamlingen.

Maria Eka, chefsrådman, Förvaltningsrätten i Stockholm.

Kurt Eriksson, före detta chefsjurist vid Medlingsinstitutet.

Utredningssekreterare Carin Khakee, ämnesråd, kulturdepartementet.

ANNONS