Den så kallade kulturprofilen, anländer Stockholms tingsrätt. På måndagen avslutades rättegången och på begäran av åklagaren häktades mannen, på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.
Den så kallade kulturprofilen, anländer Stockholms tingsrätt. På måndagen avslutades rättegången och på begäran av åklagaren häktades mannen, på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

Mycket talar för att kulturprofilen fälls

På rättegångens sista dag häktades den så kallade kulturprofilen, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Domen avkunnas på måndag nästa vecka och mycket talar för att mannen fälls.

ANNONS
|

Beskedet om att mannen häktas meddelades av tingsrätten en knapp timme efter avslutad huvudförhandling. Tingsrätten anser att han är på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt. Mannen åtalas för ytterligare en våldtäkt, men den åtalspunkten nämnde rättens ordförande inte när hon meddelande beslut om häktning.

- I och med häktningen kan man utgå från att domen är given, han kommer med utomordentlig sannolikhet att dömas, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem till TT och fortsätter:

ANNONS

- Det är dock självklart att han kommer att överklaga, så målet kommer inte stanna i tingsrätten. Först i och med hovrättens dom vet vi vad utfallet blir.

Tror på fällande

Advokat Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde till den kvinna som enligt åtalet ska ha utsatts för våldtäkterna. Hon är säker på att det blir en fällande dom.

- Samtliga vittnen stödjer målsägandens utsaga. Sedan finns det en journalanteckning och det är faktiskt bara två veckor efter det inträffade som min klient berättar om den här fruktansvärda våldtäkten, säger hon.

Just den journalanteckning som gjordes av kvinnans psykoterapeut två veckor efter den första våldtäkten kan blir avgörande. Liknande bevisning saknas för den andra åtalspunkten som alltså inte ligger till grund för häktningen.

"Otroligt lättad"

När Massi Fritz mötte medierna vid en improviserad och smått kaotisk presskonferens berättade hon att hon hade talat i telefon med sin klient:

ANNONS

- Hon är otroligt lättad och känner att samhället och rättssystemet tar henne på allvar.

Mannen har tidigare inte varit frihetsberövad. Han är fransk medborgare och rätten anser nu att det finns en risk för att han lämnar landet.

- Tidigare har vi haft polisförhör och rättegång och då har den här personen mycket välvilligt infunnit sig, så jag har inte tyckt att det varit någon idé att begära honom häktad, men nu är det mer skarpt läge. Jag har yrkat på tre års fängelse, säger åklagaren Kristina Voigt.

Kommer överklaga

Även mannens advokat Björn Hurtig säger att risken för att det blir en fällande dom är "överhängande".

- Men vi viker inte ner oss. Om det skulle bli en fällande dom så kommer vi att överklaga, säger han.

ANNONS

Den nu häktade mannen har kopplingar till Svenska Akademien. De händelser som nu har synats i tingsrätten blev först kända genom en granskning där 18 kvinnor berättade för Dagens Nyheter om hur han utsatt dem för sexuella ofredanden och övergrepp. Skandalen kastade Akademien in i en djup kris som hittills har lett till att flera ledamöter har lämnat arbetet och att det i år inte kommer att delas ut något Nobelpris i litteratur.

- Jag hade absolut inte väntat mig detta. Jag trodde att man skulle bedöma det som att det hade gått för lång tid sedan det hände och att det mest byggde på hörsägen, säger författaren Martina Montelius, en av de kvinnor som berättade om kulturprofilen i DN:s granskning.

Elisabeth Massi Fritz företrädde ytterligare tre kvinnor som säger sig ha utsatts av kulturprofilen, men bara i det nu aktuella fallet fanns bevisning som räckte för ett åtal. Martina Montelius menar att vågen av metoo-upprop har gjort stor skillnad.

- Folk har inte vågat förut, men det har metoo ändrat på. Folk har slutat vara rädda för att berätta och benämna saker, säger hon.

ANNONS
TT

Fakta: Krisen i Akademien

  • I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.
  • En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.
  • Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.
  • Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.
  • Akademien överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter och Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning.
  • Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.
  • I maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.
  • Ledamöterna Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman beviljas utträde.
  • Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund kräver att Horace Engdahl lämnar Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".
  • Hovet slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.
  • Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.
  • I augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" delta i invalen av nya ledamöter.
  • I september håller Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antar en ny stadgekommentar, som offentliggörs den 14 september.
  • TT

    ANNONS