SVT:s servrar kan ha hackats

ANNONS
|

Två av låtarna i Melodifestivalens sista deltävling läckte på nätet. "Hanteringsfel" menar SVT, men det kan handla om ett olagligt dataintrång.

- Vi är inte 100 procent säkra på hur det har gått till, säger projektledaren Thomas Hall.

Efter ett "hanteringsfel" på SVT läckte delar av Sibels och Peter Jöbacks tävlingsbidrag ut på internet. Misstaget tvingade Melodifestivalens ledning att fatta ett drastiskt beslut: Alla låtar som deltar i Malmö har publicerats på tävlingens hemsida som enminutssnuttar.

SVT utreder fortfarande händelsen och Melodifestivalens projektledare Thomas Hall utesluter inte lagbrott.

- Med mina begränsade tekniska kunskaper har jag föreställt mig att de skulle laddas upp från en säker miljö till en annan säker miljö. I den överföringen uppstod en säkerhetslucka, säger han.

TT Spektra: Så någon har hackat SVT?

- Ja, eller det handlar egentligen om att ha tur och veta hur man ska göra. Det är inget olagligt, tror vi. Vi är inte 100 procent säkra på hur det har gått till ännu.
Eventuellt ett brott

Stefan Kronqvist är chef för IT-roteln på rikskriminalpolisen. Han säger att det inträffade eventuellt kan betecknas om ett brott, men att allt är beroende på exakt hur läckan har uppstått. Det finns inga prejudicerande domar, men i en utredning av ett liknande fall beslutades att det inte ska betraktas som olagligt att tillgodogöra sig information som oavsiktligt publicerats på nätet på ett sätt som gör det tillgängligt för alla.

ANNONS
- Svaret på om det är ett brott eller inte ligger i exakt hur de externa figurerna fick tag i filerna. Det är möjligt att SVT hade lagt filerna på en plats där både du och jag skulle kunna hitta dem. Då är det inte brottsligt att använda dem, säger Stefan Kronqvist.
Tvekar om åtgärder

Vad som händer nu är oklart. Thomas Hall är osäker på om SVT kommer att driva saken vidare. Han har en vag aning om vem som kan ha tagit låtarna, men säger att det är en stor och invecklad process att bevisa att den personen är skyldig.

- Vi har inte bestämt om det är värt besväret att gå den vägen för det här är kanske inte något intrång. Vi är formellt inte ägare till musiken förrän den har sänts i programmet. Så det är snarare skivbolaget som ska ta sig en funderare på om de vill göra något, säger han.
  • SVT hemlighåller alla låtar fram till tv-sändningen. De låtar som spelas för allmänheten i förväg kan diskvalificeras från tävlingen
  • Sverige och SVT är ganska ensamma om hemlighetsmakeriet. I de flesta länder som deltar i schlager-EM spelar man låtarna i radio och tv flera veckor innan tävlingen
  • Organisationen som arrangerar schlager-EM, EBU, har bara en regel: låtarna får inte vara publicerade eller framförda offentligt före den första oktober året innan tävlingen.
  • ANNONS