Utøya-överlevaren om filmen: "En lättnad"

Två filmer om Utøya har släppts på kort tid – nu kommer en tredje. Men i Carl Javérs version är den klippiga norska ön är utbytt mot en mörk studio, med vit tejp och överlevarnas minnen som främsta berättarredskap.

ANNONS
|

2011 tog terroristen Anders Behring Breivik livet av 69 människor på ön Utøya under ett ungdomsläger för Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF). Samma dag placerade han en bomb vid det norska regeringskvarteret som dödade åtta personer.

I år kommer filmatiseringarna om attacken som skakade Norge och världen på löpande band. Först ut var Erik Poppes "Utøya 22 Juli", därefter Paul Greengrass Netflixproducerade "22 July".

Tiden var rätt

Nu har den tredje, "Rekonstruktion Utøya", premiär. Men varför kommer alla just nu?

- Det kan vara att det är ett slags punkt, att det har gått tillräckligt lång tid för att våga skildra det på film. När det gäller "Rekonstruktion Utøya" skulle jag säga att det behövde gå en viss tid för överlevarna att bearbeta och förstå vad de har varit med om, men det fick inte gå så pass lång tid att minnena började blekna, säger den svenske regissören Carl Javér.

ANNONS

Dokumentären följer fyra överlevare som själva får markera en svart studio med tejp för att visa hur de lyckades undkomma massmördaren. Till sin hjälp har de flera unga skådespelare.

- Det var någon annan som totalt tog kontrollen över deras liv och död. När vi spelade in gjorde vi motsatt, vi skapade en demokratisk process, en känsla av att vi gör någonting tillsammans, säger Carl Javér.

En av de som medverkar i filmen är Mohamed Saleh. 2011 befann han sig på AUF:s sommarläger på ön, men det var snarare fotbollen än politiken som lockade.

Återkommande tanke

Före inspelningen har han gått igenom sin berättelse med psykolog, vänner, familj, och oräkneliga gånger i sitt huvud. En tanke han ofta återkommer till är att han borde ha gjort någonting för att förhindra Anders Behring Breiviks framfart.

- Den tanken har återkommit hela tiden, hur många liv som hade kunnat besparas. Vad hade jag kunnat göra för att stoppa det? Men till slut inser jag att jag inte hade kunnat göra någonting, för när de skedde trodde vi att det var fler än en som angrep oss, berättar han.

ANNONS

För honom blev filminspelningen som ytterligare en terapi, och ett sätt att sprida vittnesmålet vidare.

- Jag har berättat det nu och det finns ett ställe där folk kan gå och se det. För mig känns det som en lättnad, säger Mohamed Saleh.

TT: Hur upplever du de andra filmerna?

- För mig blir det mer actionfilm, det blir mer teater om man kan säga så. Det är flera detaljer som inte är med. Jag har egentligen inte någon åsikt om det ska vara si eller så, men det som är viktigt från min sida är att jag har varit med i en dokumentär och inte en actionfilm, säger Mohamed Saleh.

"Rekonstruktion Utøya" har biopremiär den 19 oktober.

TT

Fakta: "Rekonstruktion Utøya"

Rekonstruktion Utøya är en dokumentär med Carl Javér som regissör.

Filmen låter fyra överlevare berätta om hur de minns terrordådet mot AUF:s ungdomsläger på Ön Utøya 2011, där Anders Behring Breivik tog livet av 69 personer.

De medverkande överlevarna är Jenny Andersen, Rakel Mortensdatter Birkeli, Torje Hansen och Mohamed Saleh.

Under hela inspelningen fanns en psykolog tillgänglig för hela teamet.

Filmen har premiär den 19 oktober.

Fakta: Fler verk om Utøya

"Utøya 22 Juli" – Erik Poppes filmatisering om händelserna på ön. Filmen spelades in i en enda tagning, där lägerdeltagaren Kaja (Andrea Berntzen) desperat söker efter sin försvunna syster. De flesta rollfigurerna i filmen är fiktiva.

"22 july" – Netflixproducerad film med Paul Greengrass som regissör, som följer både bombningen mot regeringskvarteret, massmorden på Utøya och efterföljande rättegång. Filmen är baserad på boken "En av oss – en berättelse om Norge" av Åsne Seierstad.

"En av oss – en berättelse om Norge" – Åsne Seierstad skriver om mannen som dödade sammanlagt 77 personer, men följer också lägerbesökarna på Utøya.

"Året utan sommar – berättelser från Utøya" – författaren Erika Fatland, vars egen familj också drabbades av terrordådet, besöker överlevande och anhöriga efter attacken.

"Jag lever, pappa" – överlevaren Siri Sönstelie och föräldern Erik Sönstelie ger två olika perspektiv från terrordådet i Norge.

ANNONS