Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

tira.jpg
Tiro Vento från Göteborg har lyft fram delar av Evert Taubes musikskatt i nya passande arrangemang. Jazzsångaren Alexander Lövmarks ljusa stämma har dock inget gemensamt med originalets.

Med fokus på Evert Taube

Evert Taubes musik berör oavsett i vilken skepnad den uppträder. I går var det i ett klassiskt salongsorkesterarrangemang med Göteborgsbandet Tira Vento. Välkända låtar som Calle Schewens vals blandades med lite mer okända som Damen i svart.

Under många år har det varit en självklarhet för mig att spela Evert Taubes musik vid midsommartid. Då, när nätterna är som ljusast och romantiken flödar som mest, har Taubes ovärderliga musikskatt väckt en ständigt slumrande nostalgi till liv.

Kontraster

Vid konserten i Trollhättans Konsthall överraskas jag av jazzsångaren Alexander Lövmarks ljusa och ungdomliga röst, som står i bjärt kontrast till originalets grova och raspiga. På scenen har han med sig ytterligare sju musiker, bland annat kapellmästaren och kontrabasisten Viktor Skokic, som har skrivit arrangemangen.

Musikaliska pärlor

Den nästan helt igenom äldre publiken får inledningsvis höra en ouvertyr innan Alexander Lövmark träder in på scenen och framför välkända pärlor som Kom i min famn, Havsörnsvals och Kalle Schewens vals.

– Det är kul att få presentera nya fräscha låtar för dem som inte är hundra procent Taubefantaster, berättade den blonde sångaren i blå kostym efter att tonerna av Damen i svart klingat bort.

Ny generation

Sjömansvisan Vals ombord och Sköna Helena var andra låtar som framfördes under den drygt timslånga konserten.

Viktor Skokic berättade efteråt att hans intresse för Evert Taube väcktes efter en inspelning från 1936 med ett litet kapell.

Efter att ha hört Tira Vento är det bara att konstatera att en ny generation musiker med beröm godkänt lyckas förvalta Taubes musik in i det nya årtusendet.

MEST LÄST