Ian Rusth ställer ut i Trollhättan igen. På lördag är det vernissage på Galleri Trollhättan.
Ian Rusth ställer ut i Trollhättan igen. På lördag är det vernissage på Galleri Trollhättan.

Rusth ställer ut i forna hemstaden

Tavlorna är fyllda av finurliga detaljer och berättelser om nytt och gammalt. I utställningen på Galleri Trollhättan bjuder Ian Rusth upp till dans i sitt färgglada universum.

ANNONS
|

Ian Rusth skulle ha trappat ner på målandet. Det var så det var sagt. För ungefär ett år sedan, i samband med sin 60-årsdag, berättade han drömmande om sina planer för TTELA.

Han skulle snöra på sig vandringskängorna och skaffa ett tågluffarkort, hajka runt i Europa och bo på små pensionat. Tji fick vi. Planerna på pension är uppskjutna.

– Äh, jag skulle ha gått vid 61 men insåg att pensionen skulle bli för dålig, säger han.

Får hålla på

Nu får han nog hålla på till 65, tror han. Han rycker på axlarna. Börjar i stället berätta om sina resor. I vinter gick flyget till Malaga. Där tillkom den senaste tavlan, som präglas av en brunbränd färg på duken och en hel del inmundigande av vin.

ANNONS

– Det var 18 grader i luften där, och helt fantastiskt. Jag kunde till och med bada.

Sanningen att säga har han fått en nytändning. Allt startade förra sommaren när artrosen gjorde sig påmind med besked. Fyra senor i axeln skavdes av.

Läkaren fick skära av hela bicepsen och fästa fast den igen med skruvar. I efterhand har läkaren sagt att han inte berättade hela sanningen om hur illa det var ställt, för att undvika att Ian skulle drabbas av modfälldhet.

Förstod allvaret

Men Ian Rusth förstod att det inte såg bra ut. Hans sätt att måla är bitvis fysiskt krävande. Han karvar av sjok av färg, lyfter tavlor och jobbar med ramarna.

– Jag var rädd att jag aldrig skulle kunna måla igen.

Läkarens farhågor kom på skam. I slutet av sommaren, ett år efter att olyckan slog till, var han tillbaka vid dukarna. Han har sin ateljé högst upp i den sagolika villan i Göteborg, i vindsrummet.

Välkända motiv

Där trängs målargrejerna med vars hjälp han skapar sina stora färggranna målningar. För många betraktare är motiven vid det här laget välkända. Kallbadhuset på Spikön, Villa Stranna, Villa Strömsberg.

Det är stora hus med mycket karaktär. Ofta ackompanjerade av cyklande små figurer, hundliknande varelser och träd som påminner om blombuketter. Det är en både vild och lekfull värld.

ANNONS

– När jag kunde måla igen fick jag tillbaka lusten, säger Ian Rusth.

Sista på galleriet

På lördag är det vernissage för Ian Rusths utställning på Galleri Trollhättan. Vi ska egentligen vara med när tavlorna hängs upp, men när vi kommer dit sitter redan alla tavlorna där de ska.

– Vi har rutin efter alla års samarbete, säger Margareta Pettersson som äger Galleri Trollhättan.

Nu blir det sista hängningen på galleriet. Det innebär slutet på närmare 30 års samarbete där Ian Rusth ställt ut i snitt vartannat år. Ungefär hälften av tavlorna den här gången är målade under det senaste halvåret.

Vanligtvis säljs hans tavlor på nolltid och det brukar vara trängsel vid dörrarna när det är dags att öppna upp en ny utställning. Förmodligen blir det så även i morgon.

Ger ut bok

I samband med vernissagen ger Ian Rusth också ut en ny bok. Boken innehåller, förutom Ians målningar och recensioner av hans utställningar, även andra personers texter om honom och hans konstnärskap.

En upplaga är numrerad och kommer med en litografi. Men även de som inte gör det har fått en personlig prägel. På en av bilderna från Ian Rusths liv sitter en några år yngre upplaga av honom och dricker en pilsner. Han har inga byxor, bara kalsonger.

ANNONS

– Lite väl vågat kan jag tycka, men min förläggare hade redan valt den så jag ville inte riva upp det, säger Ian.

Därför har Ian tejpat fast ett par små shorts. I alla böcker.

ANNONS