Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Än en gång hopar sig de mörka molnen allt mer över hustaket till Saabfabriken.

Nevs ansöker om rekonstruktion

Nevs har fortfarande problem med att få fram pengar och nu vill man ha mer tid för förhandlingar. Nu har företaget lämnat in en ansökan om rekonstruktion till tingsrätten i Vänersborg.

Beskedet kom nu på torsdagsmorgonen om att Nevs, för att skapa mer tid för förhandlingar, ansöker om företagsrekonstruktion.

– De trepartsförhandlingar vi för med två globala fordonstillverkare går fortsatt framåt, är komplexa och har tagit mer tid i anspråk än vad vi förutspått. Vi behöver ytterligare tid för att slutföra förhandlingarna och nå fram till ett avtal. Därför ansöker vi om en företagsrekonstruktion. Vi har för avsikt att till fullo betala våra skulder till leverantörerna, säger Nevs vd Mattias Bergman, i ett pressmeddelande.

Majoriteten av Nevs totalt cirka 900 leverantörer har valt att avvakta resultatet av de pågående förhandlingarna istället för att vända sig Kronofogden för att ansöka om indrivning av skulderna. Men inte alla, så nu vill Nevs ha rekonstruktion istället för att myndigheten ska tvinga till försäljning av tillgångar.

- Det handlar om produktionsutrustning och labbutrustning, säger kommunikationschef Mikael Östlund till TTELA på torsdagen.

- Vi ser en risk att tillgångar som är tänkta att ingå i överenskommenlsen med fordonstillverkarna ska bli uppmätta och försålda. Det vill vi undvika.

Tanken med rekonstruktionen är på intet sätt att få ner skulderna, enligt Östlund.

- Nej, vi behöver mer tid och inget annat.

– I förhandlingarna har samtliga granskningar gjorts, legala och tekniska. Nu är vi mer i en fas där det handlar om prisbild och avtalsfrågor. Men vi behöver mer tid, helt enkelt.

Beslut om rekonstruktion beviljas fattas av Vänersborgs tingsrätt.

I förra veckan meddelade Nevs att de anställdas löner är försenade. Istället för 25:e väntades de senast komma den femte, och den tidsplanen håller fortsatt, enligt Östlund. Men istället kommer det nu - om rekonstruktionen beviljas - sannolikt bli tal om statlig lönegaranti.
– Det beslutet fattas av rekonstruktören.

[Texten uppdateras]