Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Måndagen den 8:e september blir Margot Karlsson en av första fyra som flyttar in på de nybyggda demensavdelningarna på Nordängen i Sjuntorp. Därefter kommer fyra nya boende att flytta in varje vecka tills alla 16 platser är fulla.

    Nordängen äntligen klart för inflyttning

    Efter två långa år, då Nordängen varit lika mycket byggarbetsplats som äldreboende, är nu den nya demensavdelningen till slut helt färdigställd. I dag är det invigningsfest – och nästa måndag flyttar de första boende in.

    – Det känns jättefantastiskt! Det har varit en tuff resa, men nu är det underbart så fint som det är, säger undersköterskan Eivor Högforsen.

    Ja, det är nästan så att både personal, boende och anhöriga får nypa sig i armen – för nu är det faktiskt färdigbyggt på Nordängen. Resultatet av två års byggnation är: 16 nya lägenheter á 33 kvadratmeter fördelat på två demensavdelningar, därtill även ett helt nytt kök, en ny matsal, kontor – samt en stor och luftig innergård med en hel mängd finesser. Bland annat finns där små balansplattor och ett broräcke som kan användas vid träning, staplade vedträn, en faluröd fondvägg samt väldoftande bärbuskar och örter.

    – Det är mycket igenkänningsfaktorer. Det handlar om validation och om att nå fram. Det ligger i pedagogiken, säger enhetschef Anki Dalebjörk.

    – Det handlar också om att hitta en meningsfullhet i livet. Att man ska kunna fortsätta leva som man alltid har gjort oavsett sin sjukdomsdiagnos. Det viktigaste för oss är att lyssna in hur de vill leva.

    Det är ett stort och rejält bygge som sagt – givet kanske, då det kostat närmare 70 miljoner kronor – men mycket omsorg har också lagts i de små detaljerna. En särskild arbetsgrupp ur personalen har till exempel gett förslag på förbättringar:

    – Vi har varit med och valt tapeter, färger och golv. Där har vi satsat på lugna färger utan oroliga mönster. Mjuka golv gör att skadorna blir mindre vid fall – och det blir även bättre för oss att gå på, säger Eivor Högforsen.

    Andra detaljer är exempelvis kontrasterande väggfärger för att lättare hitta vita strömbrytare, toaletter och handfat. Även dörrarna har sina finesser – vita är till för personalen, röda för boende. Till vardera lägenhetsdörr är också låset kopplat till den boendes armband och låser automatiskt upp för rätt person när denne ska gå in. På så vis undviks att man går in hos någon granne av misstag.

    TTELA träffar några av de boende på de andra avdelningarna. De är nöjda med resultatet och ser fram emot att nyttja både matsal och innergård:

    – Det är stort och fint, det är bra alltihop – med fina möbler. Och så har de lagt ner mycket arbete på trädgården, säger Hilding Öster och får medhåll av hustrun Hjördis.

    Britta Johansson har bott på Nordängen i över åtta år och har följt byggprocessen sedan starten – nu tycker hon att det är skönt att det är över:

    – Visst är det så, men jag har egentligen inte haft så ont av det. Det är bara litegrann det sista när de har spikat, säger hon och fortsätter:

    – Det har blivit mycket finare. Jag hoppas att det står i många år.