Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  I stället för på 1700-talsslottet Haga kommer Kronprinsessan och hennes gemål att ladda batterierna inför bröllopet på 1600-talsslottet Koberg, i deras eget landskap Västergötland.

  Nu är det klart – Daniel och Victoria kommer till Koberg

  Uppståndelsen kring Haga slott blev för mycket. Nu flyr Daniel och Victoria huvudstaden och finner en oas hos släkten på Koberg.

  Vår Kronprinsessa och hennes gemål har de senaste veckorna fått utstå mycket spott och spe av invånare i huvudstaden. Kritiken riktar in sig på att vår framtida statschef, efter ett enhälligt regeringsbeslut, vill ta det slott i bruk som Gustav III på 1700-talet lät färdigställa i Hagaparken på gränsen till Solna.

  Att det knappast finns något naturligare än att ha kungligheter boende på kungliga slott förefaller alltså inte ha slagit diverse trädkramande individer, som riktat in sin kritik på det staket man av säkerhetsskäl tvingas sätta upp runt slottet. Argumentet gör gällande att det tar en för stor del av Hagaparken i anspråk, men de flesta objektiva analytiker förstår ju att det handlar om avundsjuka och småaktighet från personer med anfrätta åsikter.

  För att i lugn och ro kunna förbereda bröllopsbestyren har nu de Kungliga hovstaterna bestämt att de unga tu ska få vistas i ett klimat och på en plats där invånare förstår att uppskatta deras närvaro. Inte för inte är det hertiginna av Västergötland som vår Kronprinsessa kan titulera sig – på samma sätt som Daniel Westling snart kan titulera sig hertig av vårt landskap. Och det blir förstås hos släkten, hos Silfverschiölds på Koberg, som de kommer att finna logi.

  – Vid Koberg, områdena kring Livered, samt Halle- och Hunneberg har den kungliga familjen sedan länge funnit en plats att ta igen sig, säger Evelina af Sandeklint, initierad journalist som för en lång rad veckotidningar under längre tid, på avstånd, följt kungafamiljen.

  Hon vet också berätta att Daniel Westling har gått på dialektkurs hos en känd västgötaprofil, nämligen Bert Karlsson, som ska ha hjälpt kronprinsessgemålet att tvätta bort den gästrikländska dialekten och ersätta den med klingande skaraborgska.

  – När Daniel säger ja till sin brud i juni kommer varje västgöte att rysa av välbehag, säger Evelina af Sandeklint.

  Enligt källor till TTELA kommer Victoria och Daniel att anlända till Koberg redan nästa vecka, medan andra källor gör gällande att det kommer att ske först veckan därpå. På grund av säkerhetsläget kan det bli aktuellt att under vissa tider på dagen spärra av riksväg 42. Enligt samma källor är kronprinsessgemålet mån om att fortsätta hålla sin kropp i trim, åtminstone fram till bröllopet, varför man förhandlar med Älvhögsborg om att hyra hela anläggningen tisdagar och torsdagar jämna veckor samt måndagar och onsdagar ojämna. Vid dessa tider kommer motionsanläggningen att vara stängd för allmänheten.