Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Nu är Ströms Stallar historia

  Det har talats om kulturmord och ett historiskt misstag. Men nu har Ströms stallar förpassats till historien, i går jämnades byggnaden med marken när rivningen startade.

  I dag vid lunchtid startade rivningen av Ströms stallar, grävskopan klämmer fast med gripen i den karaktäristiska trappgaveln och murstenar rasar ner.

  Överklaganden och försök till byggnadsminnesförklaring samt vädjanden från föreningar och privatpersoner har varit förgäves. Det har inte gett något, juridiken har snarare bollat tillbaka frågan om ett bevarande till kommunen.

  Men politikerna har stått på sig och inte vikt en tum från sin linje. Huset ska bort, och nya byggas på dess plats, kommunen växer och är i stort behov av nya bostäder.

  – De har valt att inte lyssna till oss, trots att vi vädjat om dialog har de inte velat lyssna på de möjligheter vi vill presentera, säger Anna Lärk Ståhlberg i Bevara stallarna på Ström med över 700 följare på facebook.

  Anni Bergström på Västarvet är en av många som engagerat sig i ett bevarande av stallet. Hon ville inte vara på plats för att bevittna rivningen.

  – Jag är bara ledsen och besviken, vill inte stå där och känna mig dum och se på när det rivs ... en tråkig dag i dag, säger hon till TTELA.

  Få människor hade sökt sig till Ström för att se rivningen. Inga protester märktes på platsen. Förutom TTELA var två andra medier på plats.

  De som ändå tog sig dit hade delade känslor om att riva byggnaden.

  – Egentligen är det hemskt, men jag förstår det samtidigt, den är i dåligt skick. Ändå är det ruskigt att se, jag har jobbat på Inlandsfabriken i 35 år och jag kommer ihåg hur man använde den här byggnaden som lager. Den är så vacker, det är ett otroligt arbete som lagts ned på alla detaljer, säger Lars Malm.

  En trio damer från det intilliggande bostadsområdet Stallgården hade också sökt sig ut för att titta.

  – Det är blandade känslor, byggnaden är så fin och välbyggd, det finns ju inget liknande. Så det är verkligen synd att det ska rivas, den har ju alltid stått här. Vi kommer att sakna den. Man skulle ha försökt rädda den långt tidigare, för 20-30 år sedan, sammanfattar Kristina Lang, Mirja Lindqvist och Anita Lintala.

  Leifabs fastighetschef Marie Teike ansvarar för rivningsarbetet på plats.

  Stallarna har väckt känslor hos många Lilla Edet-bor och turerna kring den har varit många. Hur känns det att vara en del i att riva den?

  – Jag känner stundens allvar och tycker också att den är vacker. Men jag vet också att det inte är ekonomiskt försvarbart att bevara den, det skulle kosta allt för mycket.

  Tre till fyra man kommer att arbeta med rivningen som kommer att vara fullt genomförd under den här veckan.

  Meningen är att en tredjedel av teglet ska sorteras ut och de stenar som är i bra skick återanvänds i bygget av det nya bostadsområdet på något sätt.

  Enligt Leifabs vd Lars Wijkmark är nästa steg i processen att lämna in ett bygglov samt att köpa en liten bit mark intill vägen som tillhör kommunen. Till hösten hoppas man komma igång med markarbeten.

  Läs också: Klart för rivning av Ströms stallar

  Läs också: Kulturmordet i Lilla Edet (insändare)

  Läs också: Ingen vettig politker vill renovera Ströms stallar (insändare)