Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Riksgalden.jpg
Riksgäldens chef Bo Lundgren uttalar sig för det samlade medieuppbådet på Riksgäldens kontor i Stockholm på tisdagen.

Nu gäller plan B för Saab

Samtidigt som Riksgäldens prövning av Vladimir Antonov som ägare i Saab gick vidare i går så pågick ett febrilt arbete i Stockholm med att utmejsla planen för en kortsiktig finansiering av bolaget som inte innefattar EIB:s godkännande.

Läget efter EIB:s hårda villkor för att Saab ska kunna genomföra fastighetsaffären med Vladimir Antonovs bolag ställde hela processen på ända under skärtorsdagen. Därmed såg hela frågan om en kort­siktig finansiering av bolaget och möjligheten att starta produktionen igen hotad – liksom hela bolaget.

Men ledningen kring Saab med Victor Muller i spetsen har sedan helgen arbetat vidare med att lösa den kortsiktiga finansieringen enligt källor med insyn i processen. Det handlar enkelt uttryckt om att få in likvida medel utan att genomföra den fastighetsaffär som kräver EIB:s godkännande och utan att använda de medel från Vladimir Antonov som stått och väntat på ett konto i Sverige för att kunna utbetalas.

Som TTELA skrivit tidigare handlade en första utbetalning vid fastighetsaffären om ett belopp på 270 miljoner kronor – men väsentligt mer i ett senare skede.

En annan fråga är om EIB kan tänkas ändra de villkor som satts upp, där man sagt att affären ska gälla i 90 dagar. En mer tilltagen tidsrymd än tre månader skulle innebära att man börjar närma sig den tid Vladimir Antonov och hans svenske kontaktperson Lars Carlström satt upp för att kunna lösa ut EIB-lånet – de har talat om ett halvårs eller rentav ett års sikt.

Och det spår som TTELA berättat om tidigare, med en kinesisk partner är också fortsatt aktuellt. Det skulle kunna handla om ett besked denna vecka om bitar faller på plats.

Samtidigt skedde det möte mellan Riksgälden och Vladimir Antonov som Riksgälden aviserade förra veckan. Mötet som var något försenat började vid halv fyra-tiden på eftermiddagen och pågick i flera timmar. Efter mötet förklarade direktören för Riksgälden, Bo Lundgren, till TT att:

– Vi har ställt frågor och vi har fått svar, och tillade att man räknade med att Riksgälden ska kunna fatta beslut inom några dagar.

Enligt källor till TTELA ska mötet skett i positiv anda. En annan fråga, ifall Riksgälden ger ett ja, är dock vad EIB säger i ägarfrågan – som framgår av processen kring fastighetsaffären så kan EIB göra helt andra bedömningar än svenska myndigheter.

MEST LÄST