Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Liveblogg.jpg
Eivind Vogel-Rödin, i mitten, demonstrerar "Livebloggen" för TTELA:s webbredaktör Jonas Myrholm och fotochef Roger Lärk.

Ny bildbehandling ger snabb webbpublicering

Trollhättefödde Eivind Vogel-Rödin har varit med och skapat en tjänst som han tror kan revolutionera bildpubliceringen på webben. Till hösten ska konceptet lanseras i hela Norden, men redan nu provar TTELA tekniken.

Trenden går mot allt snabbare publicering på webben. Och nu har det Stockholmsbaserade företaget Livebloggen.se sett till att tekniken tagit ett steg som gör arbetet lättare.

– Vi har utvecklat tjänsten och har jobbat med det här i ett år. De största kunderna är Aftonbladet och Dagens Nyheter, säger Eivind Vogel-Rödin som är en av grundarna.

På onsdagen började också regeringskansliet att använda tjänsten, första jobbet blev invigningen av Sveriges ordförandeskap i EU.

Shoot it live, som tjänsten kallas, innebär att bildpubliceringen på webben blir betydligt snabbare än tidigare. Enkelt uttryckt väljer fotografen som är ute på ett jobb bilden och skickar den direkt med kameran. Via tjänsten går den ut på till exempel TTELA:s hemsida utan att ytterligare hantering behövs. Enligt Eivind Vogel-Rödin rör det sig om tider på mellan fjorton sekunder och en minut.

Som det är nu måste fotgrafen skicka bilderna via sin bärbara dator till en bildredaktör som sedan för över bilderna till webbredaktören som lägger ut bilden på hemsidan. Den hanteringen kan nu tas bort.

Både redaktionen och besökarna på hemsidan kommer att märka av att allt går snabbare. Men Eivind Vogel-Rödin tror också att det kan stärka fotografens roll.

– Det här är ett sätt att lyfta fram fotografen som blir en webbredaktör på plats.

Själva tekniken är förhållandevis enkel. Kameran måste ha en sändare, en sådan hade Canon redan och nu samarbetare de två företagen. På den redaktion som ska ta emot bilderna behövs bara några rader programmeringskod i datorsystemet. Själva bildöverföringen står Shoot it live för.

Eivind Vogel-Rödin har en bakgrund som fotograf med jobb på bland annat TTELA, Aftonbladet och Dagens Nyheter. Hans samarbetspartner i Livebloggen.se, Martin Levy, har bland annat jobbat med global marknadsföring åt Pokerstars och som produktchef på D-Link.

Bakgrunden som fotograf gör att Eovind Vogel-Rödin vet vilka förutsättningar som gäller och idén dök upp när en webbredaktion ville ha snabba bilder.

– Men webbredaktörer har ofta så mycket att göra att det dröjer innan bilder kommer ut, de kommer i andra hand.

I september ska Livebloggen.se och Canon lansera tjänsten i hela Norden och han har stora förhoppningar på uppfinningen.

– Det blir en ny standard, så här kommer pressfotografer att jobba.

Men en inte allt för djärv gissning är att andra vill utveckla liknande tjänster.

– Vi har inga direkta konkurrenter i dag men jag är övertygad om att det dyker upp.

Fotnot: TTELA har provat tekniken vid två tillfällen hittills. Första gången var då FC Trollhättan mötte Sirius i söndags, andra gången var i onsdags då man besökte dansfestivalen på Lane loge.

MEST LÄST