Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Trio. Kristian Savolainen, Eva-Lott Elefant och Andreas Hilmersson säger att triathleters sammanhållning är unik. Alla, oavsett nivå, får vara med och pröva på.

Ny triathlonsatsning i Trestad

Från att ha varit en sektion i skid- och orienteringsklubbar till att nu stå på egna ben. Ett steg som var nödvändigt för medlemmarna i 3city triathlon, som den nystartade föreningen kommer att heta.

Intresset för att röra på sig växer explosionsartat. Särskilt i Trollhättan, mycket tack vare Butlers Triathlon som äger rum årligen.

Detta har nu inneburit att det har startats en renodlad triathlonförening. 3city triathlon, precis som namnet antyder, innefattar tre städer; Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla.

– Det kom ju inte som någon kioskvältare direkt för Trollhättans SOK när vi kom på att starta en egen förening, säger ordförande Andreas Hilmersson, som har sin bakgrund just i TSOK.

Istället för att vara en gren i en större verksamhet som TSOK, fanns det både ett sug och ett behov av att göra något eget. Föreningen startades för bara tre veckor sedan.

Och medlemsantalet ökar dagligen.

– Just nu är vi 70 medlemmar, säger Andreas Hilmersson.

Man hade ursprungligen budgeterat med runt 40 medlemmar.

Att intresset är stort råder det alltså inget tvivel om, och på lördagen håller man ett informationsmöte för nyfikna medlemmar.

Trots det redan stora medlemsantalet vill man öka ytterligare.

– Just nu är det en kärngrupp som är med. Tanken med föreningen är också att vi får in fler utifrån. Det är lättare att ansluta när vi har en helt ny triathlonförening, säger Kristian Savolainen, styrelseledamot.

Enda kravet för att bli en medlem är att betala medlemsavgiften, och att man har fyllt 16 år.

– Vi har ingen ungdomssektion. Än, tillägger Andreas Hilmersson.

Vad startandet av 3city innebär på sikt för redan befintliga föreningar är för tidigt att säga. Men Andreas Hilmersson, avgående styrelseledamot i TSOK, säger att deras verksamhet kommer fortsätta.

– Flera kommer att fortsätta vara medlemmar. Och vi kommer absolut ha ett samarbete med TSOK. Det är inga hard feelings.

– På vintern, om man exempelvis vill åka skidor, tycker jag det är en bra idé att fortsätta vara medlem. För att fortsätta att stödja underhållningen av skidspår, säger Eva-Lott Elefant, kassör i 3city.

Om man är sugen på att börja då? Trion säger att det som skrämmer många att börja med triathlon är den första grenen, simningen.

– Vi är observanta på att det kan tillkomma nybörjare, vilket vi välkomnar. Det är lättare att ansluta till en förening som är helt avsatt för triathlon, säger Kristian Savolainen.

Under året kommer bland annat flera gemensamma träningstillfällen erbjudas i de olika städerna, samt två träningsläger i Älvhögsborg.