Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Nya orgeln känns bra i kroppen

  Det har tagit över ett år och kostat två miljoner kronor. Men under lördagen var det äntligen dags för invigningskonsert på Vänersborgs kyrkas nyrenoverade orglar.

  De två Lindegrensorglarna från 70-talet, en mindre längst fram i kyrkan och en större längst bak, ska nu ha ett mer modernt ljud efter att delar har bytts ut och extra stämmor och ett nytt datorsystem har tillkommit.

  – Den gamla orgeln funkade, men var inte så rolig att spela 1800-tals- och barockmusik med. Nu är den mer svävande och känslosam. En allroundorgel kan man säga, säger Helene Mossberg Hjertén, organist i Vänersborgs kyrka, som kommer få mycket roligare att gå till jobbet.

  Under invigningskonserten var det emellertid Skara stifts domkyrkoorganist Reibjörn Carlshamre som satt vid tangenterna. Han inledde konserten med att gratulera församlingen till ett väldigt fint instrument.

  Mitt i kyrkan finns även det senaste tillskottet, ett så kallat spelbord varifrån man kan spela på båda orglarna. Samtidigt om man så vill.

  – Nu slipper man springandet upp till läktaren när man ska spela. Och man slipper sjunga in i en vägg när man ska leda sången, säger Reibjörn Carlshamre.

  Vänersborgs kyrka återinvigdes 2011 efter en omfattande renovering. Först efter att byggdammet lagt sig kunde man börja med att fräscha upp orglarna. Två miljoner kronor var speciellt öronmärkta från den totala renoveringsbudgeten på 27 miljoner. Och slutresultatet uppfyller mer än väl kriterierna för att hamna i Skara stifts toppskikt, enligt Reibjörn Carlshamre.

  – En bra orgel ska kännas i kroppen, men inte göra ont i öronen. Den kan vibrera i bänken, men inte göra en lomhörd, säger han.