Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Med ytterligare pengar i kassan hoppas Saab att produktionen kommer igång så snart som möjligt.

  Nya pengar kan få igång Saab

  Med nya pengar från Gemini kan Saab på bara några dagar lyckats få in sammanlagt över 600 miljoner kronor. Samtidigt sitter Saab i Stockholm och förhandlar med Pang Da och Youngman om en långsiktig ägarlösning.

  Klockan 16.40 på onsdagen kom beskedet till Saabs anställda: lönen är på väg, och lösningen är ett så kallat brygglån på 25 miljoner euro från Gemini.

  Fonden, som enligt tidigare uppgift har koppling till den ryske affärsmannen Vladimir Antonov, har tidigare investerat i Saab.

  – Det rör sig om ett kortsiktigt lån, och säkerheten för Gemini är den deal vi har med Pang Da och Youngman på 245 miljoner euro, säger Eric Geers, informationsdirektör på Saab.

  – Pang Da-pengarna kan komma in redan tidigt i höst, i september-oktober, och det är pengar som går direkt in i Saab. De ska vi alltså betala tillbaks Gemini-lånet med.

  Om alla godkännanden faller på plats kommer Saab genom de senaste dagarnas uppgörelser att ha fyllt kassan med drygt 600 miljoner kronor: 115 miljoner kronor för försäljningen av bilar till en kinesisk köpare, 255 miljoner kronor för fastighetsförsäljningen samt nu dessa 235 miljoner kronor som brygglånet utgör.

  Samtidigt med detta pågår också arbetet med att ro i land de långsiktiga planerna på att få in Pang Da och Youngman som ägare. De båda kinesiska bolagen är på plats i Sverige just nu för att träffa Saab-ledningen med Victor Muller i spetsen.

  Enligt uppgift till TTELA sker mötena i Stockholm, inte i Trollhättan.

  Det lär också vara skälet till att Vladimir Antonov just nu befinner sig i Stockholm. Även han har intresse av att träffa de kinesiska bolagen, då ambitionen från både honom själv och Saab är att han ska komma in som delägare i bolaget så snart alla parter är beredda att godkänna honom.

  Vladimir Antonov skulle för övrigt hållt en presskonferens i Stockholm i eftermiddag, men den har ställts in.

  För Saab, med nya pengar på kontot, återstår nu den stora utmaningen att få igång produktionen igen.

  – Den kan ju dra igång ganska snabbt, men det gäller förstås att vi får till en bra överenskommelse med leverantörerna. Dagens nyheter, det vill säga brygglånet, är förstås mycket goda nyheter för dem också, säger Eric Geers.