Motvind. Christer Björkman tycker att Frankrikes bidrag till Eurovision song contest är ”värdelöst”. På hemmaplan har franska sångerskan Lisa Agnell, trots att hennes röst hyllas, fått utstå hånfulla kommentarer om att hon skulle vara för tjock och gammal för att tävla för landet.
Motvind. Christer Björkman tycker att Frankrikes bidrag till Eurovision song contest är ”värdelöst”. På hemmaplan har franska sångerskan Lisa Agnell, trots att hennes röst hyllas, fått utstå hånfulla kommentarer om att hon skulle vara för tjock och gammal för att tävla för landet.

Eurovision-stjärna mobbad för sin vikt

Frankrikes Eurovisionsångerska Lisa Angell, 46, är både älskad och hånad i Frankrike. – Jag är kvinna, rund och är inte längre 20 och det har fått vissa att rasa, säger sångerskan, vars bidrag dessutom sågades av SVT:s expertpanel häromkvällen.

ANNONS
|

46-åriga Lisa Angell sjunger för Frankrike i årets Eurovision Song Contest. I tisdags kväll kunde bidraget höras i SVT:s program Inför Eurovision, där de 40 låtar som ska tävla i Wien 23 maj presenteras. Där gillades inte låten, däremot sångerskans röst.

I Frankrike älskas Lisa Angell för sin röst och balladen N’oubliez pas (Glöm inte) som hon tävlar med handlar om en stark kvinnas budskap till världen om att man inte ska glömma grymheterna från ett krig.

–Gudskelov gillar tiotusentals fans både mig och låten. De ger mig ett mycket starkt stöd inför tävlingen i Wien, säger Lisa Angell.

Lisa Angell gjorde det ovanliga att hon slog igenom när hon var över fyrtio fyllda. Då hade hon redan sjungit i över tjugo år på barer på Rivieran. Idag är hon populär i hela Frankrike och jämförs ibland både fysiskt och vokalt med den brittiska artisten Adele.

ANNONS

Men hon kritiseras också för att hon är 46 år och därmed, menar hennes belackare, för gammal för att representera Frankrike i Wien. Dessutom är hon enligt samma kritiker för tjock.

–Jag vågade inte läsa pressen i vintras när jag valts att representera Frankrike. Så hård var kritiken mot mig, berättar Lisa Angell som valdes direkt av franska TV2 att representera Frankrike i tävlingen.

–Modediktatet inom show-biz är stenhårt i Frankrike och det kan få vem som helst att bryta samman, säger Lisa Angell och fortsätter:

–Ja, jag är en rund kvinna. Men det är väl inget att skämmas över?

Till sist har hon trots allt valt att läsa kommentarerna i media och på nätet, som bland annat lytt: ”Vi kommer sist med en gammal tjock hagga.” ”Lisa blir årets miljöförstöring i Eurovision”.

–Alla talar om Eurovision i Frankrike i år och då tänkte jag att jag måste känna till kritiken.

Blev du ledsen?

–Tja, jag blev tyvärr inte överraskad kan jag väl erkänna, suckar Lisa Angell, som har sin förklaring till näthatet.

ANNONS

–Många fransmän har tråkigt i vardagen. De hittar inget roligare än att vara arga och kritisera allt och alla. Nu har jag varit deras hatobjekt i ett par månaders tid, säger hon och tillägger att hon trots allt känner att vinden håller på att vända.

–Ja, det där går i vågor och jag tror att lagom till Eurovisionen i maj så kommer fransmännen att vara med mig.

Frankrike har inte vunnit tävlingen sedan 1977 och pressen är stenhård för att undvika förra årets sista plats. Bara Sverige och Finland gav då trion Twin Twin ett varsitt poäng. Sistaplatsen ledde till en våldsam folkstorm i Frankrike.

–Jag ligger i ”hårdträning” sedan i februari. För jag vill göra mitt bästa för mitt land i Wien, säger Lisa Angell.

Christer Björkman tror inte att det räcker långt.

–Jag blir så fruktansvärt besviken. De kommer nog sist i år igen. På riktigt, det här är ju värdelöst! sa han i SVT:s program Inför Eurovision och delade ut noll poäng.

Han tillägger dock att det inte går att lasta artisten Lisa Angell.

–Hon sjunger ju bra, det är inte problemet.

En av de bakomliggande orsakerna tror han kan vara att Frankrike inte har någon nationell uttagning i stil med Melodifestivalen.

ANNONS

–Jag tycker alltid det är en dålig idé när ett lands tittare inte är med i processen. Om inte annat blir det ett imagemässigt problem när inte landet står bakom låten.

Den kritik som artisten Lisa Agnell fått utstå för sitt utseende tycker han är obehaglig.

–Eurovision ska vara en plattform där alla kan vara med oavsett hur man ser ut.

Egentligt namn: Lisa Vetrano.

Född : Paris den 21 september 1968.

Uppvuxen : Nice.

Genombrott: Med albumet Les divines, som hon släppte vid 42 års ålder.

Antal album: Fyra.

Representerar : Frankrike i Eurovision Song Contest 2015 i Wien med balladen N’oubliez pas.

ANNONS