Exfånge leder talibankamp

ANNONS
|

Motståndskampen i den våldsammaste delen av Afghanistan leds av tidigare Guantanamofånge, uppgav en Natokälla på lördagen.

Mannen, som är känd både som mulla Abdul Qayyum och mulla Zakir, greps 2001 och hölls kvar i det amerikanska fånglägret till 2007, när president George W Bushs regering överlämnade honom till Afghanistan.

Den afghanska regeringen frigav mulla Zakir i ett försök att skapa försoning.

Mulla Zakir, som tros vara strax över 30 år, för nu befäl över talibanstyrkorna i hela södra Afghanistan, inklusive provinsen Helmand där den USA-ledda storoffensiven genomfördes förra månaden.

Enligt Natokällan är han en av de heta kandidaterna till att bli ny andreman och högste militäre befälhavare i rörelsen efter mulla Abdul Ghani Baradar som förra månaden uppgavs ha gripits i Pakistan. Den andre kandidaten är mulla Mansour som nu leder talibanernas motståndskamp i östra Afghanistan.

ANNONS

President Hamid Karzai hade enligt Natokällan uppenbarligen gett sitt samtycke till frigivningen 2008, trots att "det verkligen var underförstått att han (mulla Zakir) skulle förbli inlåst här".

Mulla Zakir ska intagit positionen som befälhavare i södra Afghanistan kort tid efter frigivningen.

ANNONS