Går mot rikstrenden. I både Trollhättan, Vänersborg, Mellerud och Lilla Edet har antalet anmälningar om inbrott ökat i år.
Går mot rikstrenden. I både Trollhättan, Vänersborg, Mellerud och Lilla Edet har antalet anmälningar om inbrott ökat i år.

Fler inbrott anmäls till polisen

Under första halvan av året har antalet anmälda bostadsinbrott i landet minskat med tre procent. Men den trenden gäller inte i de fyra kommunerna i TTELA:s område.

ANNONS
|
Drygt 9700 svenska hushåll har fått ovälkommet besök under årets första sex månader. Det innebär en minskning på tre procent jämfört med samma period förra året, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som tidningen Hem och hyra har gjort en sammanställning av.
Men i både Trollhättan, Vänersborg, Mellerud och Lilla Edet går siffrorna i motsatt riktning. Förra året anmäldes totalt 111 inbrott i villor och lägenheter i de fyra kommunerna. I år är motsvarande antal 160.
– Vi har inte haft så jättemånga inbrott men det går i vågor. Ofta handlar det om ligor som jobbar intensivt. De gör ett antal inbrott på kort tid i ett område och sedan drar de vidare, säger Monica Lindberg, polisinspektör i Mellerud.
Särskilt utsatta menar hon att fritidshusen är, framför allt i början och slutet av sommarsäsongen när många åker fram och tillbaka mellan bostad och fritidshus.
– Husen kan ligga rätt avlägset och ofta lämnar man kvar gräsklippare, tv och stöldbegärliga grejer, även när man inte är där, säger Monica Lindberg.
Trots anmälningar är det enligt Monica Lindberg ofta svårt för polisen att klara upp bostadsinbrott.
– Tjuvarna måste ha lämnat något spår, helst dna, och det händer inte så ofta. Därför är iakttagelser från vittnen väldigt viktiga.
I Mellerud har tolv inbrott anmälts under årets första sex månader. Det är visserligen en ökning med 100 procent i jämförelse med i fjol men ändå en förhållandevis låg nivå.
Monica Lindberg tror att en bidragande orsak kan vara bildandet av fler grannsamverkansföreningar i kommunen. Sedan ett par år tillbaka arbetar kommunen med en modell där grannsamverkansarbetet utgår från det lokala brottsförebyggande rådet. Bostadsområden kan via kommunen få hjälp med att starta en egen förening för grannsamverkan.
– Det har visat sig ge bra effekt. Folk är mer vaksamma och kommunicerar grannar emellan om de ser något som verkar mystiskt.
Fakta: Anmälda inbrott
Antalet anmälda inbrott i västsvenska kommuner under årets första sex månader:
Kommun 2015 2016 Uddevalla 39 45 Åmål 6 7 Strömstad 6 17 Trollhättan 45 61 Vänersborg 40 57 Lysekil 4 12 Sotenäs 3 3 Bengtsfors 6 20 Dals Ed 1 10 Tanum 9 12 Mellerud 6 12 Färgelanda 6 2 Munkedal 8 7 Lilla Edet 20 30
Källa: Brå, Hem och hyra
ANNONS