"Folk dog och det var fruktansvärt"

Svenskar som befinner sig i Egypten berättar om övervåld mot kristna kopter från militärens sida. Gårdagens demonstrationerna beskrivs som fredliga innan den attackerades i närheten av Tahrirtorget i Kairo.

ANNONS
|

Sameh Egyptson, svensk-egyptier som bland annat driver reseföretaget Egyptson, deltog i demonstrationen i Kairo i går. Han berättar i Sveriges Radios P1 Morgon hur demonstrationen, som var tänkt att vara fredlig, attackerades när demonstranterna närmade sig Tahrirtorget i centrala Kairo.

- När vi kom fram började vi höra skott och så småningom började pansarvagnarna köra emot demonstranterna. De körde rakt in i folkmassan. Vi såg hur folk dog och det var fruktansvärt. Jag förstår inte hur de kunde göra på det här grymma sättet, säger Sameh Egyptson.

Abir al-Sahlani, riksdagsledamot för Centerpartiet, är i Egypten med en EU-delegation. Hon var ute på stan i Kairo i går och såg demonstrationerna och såg hur mängder av militärer kom i fullastade bussar. Sedan hörde hon hur allt fler skott avlossades.

- Först var det ett skott här eller där, men sedan blev det salvor av skott. Då kände jag att det här kommer inte att gå bra, säger hon.

Senare såg Abir al-Sahlani skadade på håll, bland annat hur två killar släpade på en yngre kille.

- Det är jättebeklagligt, det som händer, och det är förfärligt att människor blir dödade, säger hon.

Större delen av kvällen tillbringade hon sedan på sitt hotell på andra sidan Nilen, och enligt henne slocknade sändningarna från en del tv-kanaler under vissa perioder, bland annat al-Jaziras kanal som direktsände från Kairo.

ANNONS

George Guirguis, svensk-baserad ordförande för Förening för kopter och kristna i Mellanöstern, berättar att han inte har sovit på hela natten. Han skräms av att kopternas situation i landet har förvärrats. Enligt honom finns det islamistiska rörelser i Egypten som vill att kristendomen ska försvinna.

- Det är katastrofalt, de vill utrota kristendomen i Egypten. Det är därför militären har öppnat eld och kört över folk med pansarvagnar. Deras mål är att Egypten ska bli ett islamiskt land. De vill utrota vår historia, kultur och religion. Det kommer att bli ett nytt Afghanistan i Mellanöstern, säger han.

Han säger att han känner sig maktlös och ledsen, och önskar att den svenska regeringen skulle göra mer.

ANNONS