Planta med piggar allt mer populärt

Kaktusen är populär just nu, och det är inte svårt att se varför. Den finns i mängder av olika utseenden – och klarar sig dessutom med lite ljus och vatten. Perfekt för den stressade samtidsmänniskan som vill ha växter hemma, men gärna lägger minimalt med tid på dem.

ANNONS
|

Det går trender i mycket, såsom inredning, mode – och växter. Den tåliga ökenväxten klättrar allt högre upp på popularitetsskalan, och många blomsterbutiker har ett generöst utbud. Det handlar förstås om kaktusar. En växt vi har visat ett varierande intresse för genom åren. Men tack vare dess ombytlighet kombinerat med att den är så lätt att sköta har den ständigt återvänt in i hemmen.

– När jag var barn på 1970-talet nådde kaktusen en peak, det var framför allt den klassiska blomman för pojkrummet, säger Johan Orre, hortonom på Plantagen, och fortsätter:

– I början av 2000-talet var den hopplöst ute för att de senaste åren ha blivit eftertraktad igen. Den har gått från att vara en inredningsdetalj i de hippa butikernas skyltfönster till att finnas på var mans fönsterbräda.

ANNONS

Alla kaktusväxter tillhör den suckulenta växtfamiljen cactaceae. Växten kommer från ökenklimat, vilket märks exempelvis genom att den fäller blad för att minska avdunstningen och är försedd med attribut som ska skydda mot solen, som taggar och hår.

Musse pigg och Svärmors kudde

Det finns tusentals olika arter av kaktusväxter och nästan alla kommer ursprungligen från den amerikanska kontinenten. Några populära sorter är fikonkaktusen som går att odla utomhus på sommaren och får ätliga frukter, och svärmors kudde som ser ut som en grön boll med långa gula taggar. Musse pigg-kaktusen finns i olika storlekar, en större modell i en kruka på golvet ger rummet ett grafiskt uttryck. På det viset blir kaktusen en del av inredningen. Det gäller även de mindre exemplaren.

– Bland unga är det populärt med mindre kaktusar av olika slag i små krukor som en inredningsdetalj hemma, ofta placerade flera stycken i grupp, säger Johan Orre.

Taggar och tornar

De flesta kaktusar har taggar, men saknar blad. Men novemberkaktusen då, kanske du tänker? Den populära växten som saknar taggar och lyser upp höstmörkret med sina blommor i olika färger. Faktum är att det inte är en kaktus, trots namnet, utan en suckulent. Detsamma gäller trekantseuforbia, kallad high chaparall och cowboy-kaktus. Många tror att den har taggar när det egentligen är tornar. Skillnaden är att kaktusens tagg är en torkad, död växtdel som du kan bryta av utan att stammen tar skada. Bryter du av tornarna på suckulenten följer stammen med.

ANNONS

– Alla växter som samlar vatten i växtvävnaden är suckulenter, och samtliga kaktusar tillhör denna grupp. Men alla suckulenter är alltså inte kaktusar, säger Johan Orre.

På Plantagens hemsida är "kaktus" det mest sökta ordet hittills under 2017. Hos butikkedjan Interflora har man noterat att fler väljer att skicka kaktusar och andra krukväxter som blommogram. För närvarande är kaktusen den tredje mest sålda växten på företagets sajt. Men hur är det egentligen med blomspråket – kan det inte misstolkas av mottagaren om det dyker upp en kaktus vid dörren?

– Om rosen symboliserar kärlek betyder väl kaktusen det motsatta, om man ska gå på det traditionella. Men kaktusen känns ju hipp och cool, så det är säkert så den tolkas av den som får den, säger Johan Orre.

Den stora efterfrågan har förmodligen flera orsaker. Dels är det en ökenväxt som inte behöver särskilt mycket omvårdnad alls, dels lever den länge. Den som har lyckats med sin kaktus lockas gärna att köpa fler och det går att samla på sig ett helt kompani utan att det känns tråkigt.

– Det finns runda, korta, tjocka, smala – vilket skapar en känsla av olika individer. Alla är inte stöpta i samma form. De större kaktusarna som har varit med ett tag får ett personligt, fårat utseende. Våra kaktusar odlas till exempel utomhus på Kanarieöarna och kan se lite ärrade ut, påverkade av väder och vind, säger Johan Orre.

ANNONS

Blommande Novemberkaktus

Generellt blommar alla kaktusar, men i hemmiljö kan det vara svårt att åstadkomma samma process som sker naturligt i naturen. Det är nämligen temperaturskiftningen som stimulerar blomningen.

– Växlingarna behövs som trigger för att de ska börja blomma. På våren säljs blommande kaktusar, då har de stått i växthus med ljus och lägre temperatur, säger Johan Orre, och tipsar om att ställa ut kaktusen under sommaren.

– Åtminstone när det inte regnar för ihärdigt. Taggarna blir finare, de unga taggarna brukar ha en färg som blir mer framträdande. Dessutom gör den växlande temperaturen att växten blommar.

Den vanligt förekommande novemberkaktusen, som egentligen är en suckulent, är däremot hyfsat lätt att få att blomma.

– Man trycker på rätt knapp om man har den i ett rum där man inte tänder lampan på kvällen. Den naturliga längden på dagsljuset under hösten signalerar att den ska blomma, säger Johan Orre.

FAKTA: Tre plus med kaktus

  • Inredningsdetalj. Större solitära kaktusar skapar ett grafiskt uttryck i rummet och blir en del av inredningen. Precis som många små kaktusar i fina krukor kan placeras i grupp och piffa upp hemmet.
  • Stort utbud. Det är lätt att lyckas med kaktusen, och det kan väcka en samlariver. Det gör inte saken sämre att det finns så många olika sorter, former och storlekar att välja mellan.
  • Lätta att föröka. Bryt eller skär av en stamdel av novemberkaktusen eller ett öra av Musse pigg-kaktusen. När man förökar kaktusar ska de inte sättas i jord direkt, utan man ska låta brottytan torka några dagar i rumstemperatur först. Sätt sedan ned den i näringsfattig kaktusjord och vattna litegrann.

Så sköter du din kaktus

  • Kaktusen klarar sig fint i vanlig rumstemperatur, och ska helst placeras på en ljus plats. Vill man få den att blomma ska man ställa växten svalt under vintern, men fortfarande ljust. Och ställa ut den under sommaren.
  • Vattna rejält, och låt därefter jorden torka lätt före nästa giva. Kaktusen tål inte att stå i vatten. Den dricker mindre om man har den i ett mörkare rum. Under den ljusa årstiden mars–augusti kan man ge den lite näring.
  • Står kaktusen ljust i inomhusmiljö kan man vattna den en gång i veckan mars–augusti, under vintern räcker det med en gång i månaden. Vattna inte för mycket under vintern, det stimulerar tillväxten – men eftersom ljuset är begränsat kan den börja växa på ett avvikande sätt.
  • Om du åker bort en månad är det en bra idé att flytta in kaktusen en bit in i rummet, till ett bord eller diskbänken, där den nås av mindre ljus. Då behöver den mindre vatten och klarar sig utan problem.

Källa: Blomsterlandet, Plantagen och Johan Orre

ANNONS