Japan ombildar regeringen

ANNONS
|

Efter att tidigare i veckan förmått att sitta kvar på sin post efter en förtroendeomröstning genomförde Japans premiärminister Naoto Kan en omfattande regeringsombildning på fredagen.

Kan behöll dock flera av sina nära allierade på nyckelposter, framför allt lät han finansminister Yoshihiko Noda sitta kvar på den viktiga posten. Däremot blev det nya namn på bland annat justitie-, handels-, utbildnings-, och jordbruksministerposterna.

- Jag har bildat ett bra lag, sade Naoto innan han ledde ett regeringsmöte där samtliga ministrar lämnade in sina avskedsansökningar för att bereda väg för ombildningen.

Med sin nya regering vill Naoto Kan signalera att han tänker fortsätta sina ansträngningar att få ordning på de svaga statsfinanserna samtidigt som han hanterar den starka yenen.

Men det har också varit nödvändigt för Kan att försöka ena sitt djupt splittrade regeringsparti, vänster-mittenpartiet DPJ. Därför bedöms exempelvis utnämningen av Banri Kaieda till ekonomiminister som en nickning till rivalen Ichiro Ozawa - mannen som utmanade Kan i förtroendeomröstningen tidigare i veckan.

ANNONS

DPJ kom till makten för ett år sedan efter drygt 50 års styre av konservativa LDP. Kan tillträdde premiärministerposten i juni och blev därmed Japans femte premiärminister under treårsperiod.

ANNONS