Japan vill stänga kärnreaktorer

ANNONS
|

Japans regering kommer inom kort att be bolaget som driver kärnkraftverket i Hamaoka sydväst om Tokyo att stänga två av reaktorerna, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo och tv-kanalen NHK.

- Som premiärminister har jag, via handelsminister Kaieda, beordrat Chubu Electric Power att stänga av alla reaktorer på kärnkraftverket i Hamaoka. Berörda myndigheter, inklusive vetenskapsdepartementet, har visat att risken för att ett jordskalv av magnituden 8,0 drabbar området kring Hamaoka inom de närmaste 30 åren är 87 procent, sade premiärminister Naoto Kan på en tv-sänd presskonferens på fredagen.

Hamaoka-verket, som drivs av bolaget Chubu, ligger alldeles intill havet på en plats där forskare befarar att risken för jordskalv är stor.

- Det här är ett beslut som tagits för folkets säkerhet, sade han.

Hamaoka ligger cirka 20 mil från Tokyo i prefekturen Shizuoka. Kärnkraftverket har för närvarande två reaktorer i drift.

Kärnkraftssäkerheten i Japan har varit kraftigt omdiskuterad efter det stora jordskalvet i havet utanför Sendai den 11 mars, som fick mycket allvarliga konsekvenser för kärnkraftverket i Fukushima. Skalvet och den efterföljande tsunamivågen orsakade stora problem med kylningen av reaktorerna vilket medförde flera explosioner och stora radioaktiva utsläpp i närområdet.

ANNONS
ANNONS