KU ska syna regeringens nyckelkansli

Riksdagens konstitutionsutskott ska i höst granska regeringens så kallade samordningskansli i statsrådsberedningen, där regeringspartierna gör upp informellt i känsliga ärenden före regeringsbeslut.

ANNONS
|
- Vi återkommer till hur man ska se på samordningskansliet i höstgranskningen, sade KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) när riksdagen debatterade årets granskning av regeringen, där kritik riktas mot flera av regeringens ministrar.

Eriksson hänvisar till att KU under det gångna året, i arbetet med frågan om regeringen hade någon roll i planerna på att bistå Saudiarabien med att bygga en vapenfabrik, haft mycket svårt att få reda på om och i så fall vad som skett i samordningskansliet i frågan.

Eriksson framhåller att en av de svenska grundlagarna, regeringsformen, ändrades så sent som 2011.

- KU har ännu tydligare än tidigare rätt att få del av alla handlingar som finns i regeringskansliet och myndigheterna. Trots detta har vi stött på ett betydande motstånd från regeringshåll när vi har begärt att få fram handlingar och underlag när Saudiaffären varit uppe i förhandlingar i statsministerns kansli, säger Eriksson.

I sitt betänkande konstaterar utskottet enigt att det inte går att belägga att regeringen varit med om, eller godkänt, bildandet eller beslut om finansiering av konsultbolaget SSTI.

SSTI startades av en medarbetare på Totalförsvarets forskningsinstitut och skulle bistå saudierna med vapenfabriken.

ANNONS
ANNONS