Åtalas för att ha vållat brandmans död

En brandman omkom i tjänsten när en personbil körde förbi avspärrningarna vid en trafikolycka. Nu har åklagare väckt åtal mot en man i 70-årsåldern från Lilla Edet, som misstänks ha orsakats brandmannens död.

ANNONS
|

Det var i slutet av april som en lastbil körde in i ett mitträcke vid Saltkällanmotet på E 6. Först var hela vägen avstängd med köer som följd. Sedan släpptes trafiken på i ett körfält och trafiken ringlade långsamt på. Men i det andra körfältetkom plötsligt en bil i hög fart. – Då kom den här bilen och låg kvar i höger körfält och upptäckte väl rätt sent att här var det en avspärrning. Och försöker då göra undanmanöver, säger åklagare Gisela Sjövall.

Hon berättar att personbilen försöktesicksacka mellan flera fordon och att den då först ska ha kört in i främre delen av en uppställd brandbil – som hade påslagna varnings- och blåljus – därefter in i sidan på en personbil i andra körfältet och därefter ska bilen ha kört på brandmannen. Efter det ska bilen även ha kört in i en andra brandbil och slutligen in i en lastbil. Bilen fortsatte dock att köra ytterligare cirka 75 meter efter att den träffat det sista fordonet.

ANNONS

– Utredningen har inte kunnat fastslå hur snabbt han körde. Själv har han sagt ca 80. Men vittnen har uppgett att han kom i väldans hög fart. Avsevärt högre hastighet än vad man ska köra vid en olycksplats, säger Gisel Sjövall.

Brandmannens liv gick inte att rädda och polisen inledde en brottsutredning, där en 70-årig man från Lilla Edet misstänktes ha vållat brandmannens död. Nu har åtal väckts mot mannen som kommer att ställas inför rätta för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Åklagaren har bland annat åberopat vittnen i den påkörda personbilen och lastbilen för att styrka att 70-åringen inte anpassat hastigheten efter omständigheterna.

Den misstänkte mannen förnekar brott. – Hans inställning är att det är en fruktansvärd, tragisk olycka men att det inte beror på hans sätt att framföra fordonet utan ett tekniskt fel på bilen som har gjort att han inte har fått stopp. Han förnekar att han skulle ha varit vårdslös, säger Robert Mjösén som är den åtalade mannens försvarsadvokat.

Läs också:

ANNONS