Inflyttningen till Lilla Edet har bland annat gett fler barn i förskolan, vilket innebär högre kostnader.
Inflyttningen till Lilla Edet har bland annat gett fler barn i förskolan, vilket innebär högre kostnader.

Besked om mer pengar­ dröjer

Det blev en lång och utdragen debatt om utbildningsnämndens begäran om mera pengar. Det hela fick ett märkligt slut: två återremisser klubbades igenom för samma ärende.

ANNONS
|

Utbildningsnämnden vill utöka ramen med 13 miljoner kronor under 2017 för att klara av ökande antal barn, främst i förskolorna.

LÄS ÄVEN:Nämnd begär 13 miljoner kronor​

Men i onsdagens fullmäktige blev förslaget en återremiss till utbildningsnämnden. Som i september ska presentera en handlingsplan med en analys om hur besparingsåtgärderna påverkar kommunens olika verksamheter.

Täta uppföljningsmöten med arbetsutskottet, nämndens presidium och bildningschefen för att bevaka utvecklingen är också del av förslaget. Detta var förslaget som de flesta tycktes vara överens om efter det extra insatta kommunstyrelsemötet. Men när det var dags för fullmäktige hade den samarbetande oppositionen ändrat sig och lagt ett eget förslag:

ANNONS

– På gruppmötet inför fullmäktige kom vi fram med ett nytt förslag, säger Camilla Olofsson (M).

Det förslaget är en återremiss till kommunstyrelsen, som i juni ska presentera för kommunfullmäktige hur budgeten ska omfördelas. Här vill man få med förväntade ökade skatteintäkter på grund av befolkningsökningen. Båda förslagen klubbades igenom vilket är fullt möjligt enligt regelverket. Nu får tjänstemännen alltså utreda båda.

– Mycket ovanligt. Det här tar resurser och tid. Jag tror inte att förvaltningen hinner bli klar till juni, kommenterade kommunstyrelsens ordförande Carlos Rebelo Da Silva (S).

Antalet elever och nya invånare har ökat snabbare än beräknat vilket gjort att kostnaderna rakat i höjden.

Moderaternas Camilla Olofsson:

– Den inflyttning som vi haft genererar intäkter som vi inte räknat med för 2017. Men eftersom barngrupperna har ökat har vi också förlorat statsbidrag som vi får för att hålla nere barngrupperna.

Debatten som föregick beslutet var lång och bitvis teknisk och förmodligen även svårförståelig för utomstående.

– Det saknas 320 invånare i underlaget och 80 förskoleelever kostar pengar, säger Julia Färjhage (C).

– Det är 80 barn som vi inte räknat med, det kräver pedagoger och lokaler. Att vänta till september med beslut är för sent, säger Andreas Nelin (M).

ANNONS

I debatten framkom också nya alarmerande siffror gällande nämndens ekonomi.

– Det ni kräver är en omfördelning. Men vem är det som ska betala? Det här är inget spel för att rädda bokslutet, inget som görs av taktiska skäl. Vi vinner inget på en återremiss till KS. Vi ser också ett prognostiserat underskott på årsbasis på 20 miljoner, säger Peter Spjuth (V).

Kommunstyrelsens ordförande Carlos Rebelo Da Silva (S) manade till breda lösningar:

– Självklart ska vi se till att det här går runt. Men just nu gäller det att hitta en lösning på problemet, vad kan vi göra tillsammans? Vi måste ta beslutet tillsammans.

Även SD är med på tåget och tycker att båda förslagen har sina fördelar.

– Jag tror att det finns en vinst med det, det ger en ökad insyn och bättre kontroll på ekonomin, säger Carl Carlsson.

ANNONS