Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

De vill ha fler arrangemang i Lilla Edet

Fler arrangemang för unga i Lilla Edet. Det är vad Lea, Lilla Edets Arrangörsförening, vill uppnå. TTELA besökte föreningen för att lyssna av deras idéer. Några av ledorden är färg, värme och att föreningen ska synas.

Medlemmarna i Lea planerar en första spännande vår och sommar och blir samtidigt utbildade under rubriken Ung festivalarrangör. Deltagarna får professionell vägledning genom Kultur i Väst, och arrangören Isabel Lagos i ett samarbete med Lilla Edets kommun.

Bildat förening

Det är det andra steget av ett projekt som startade förra året i Fuxernaskolans högstadium vilket utmynnade i UKM-festivalen, som eleverna arrangerade själva.

Läs också: Elever arrangerar egen festival

Nu siktar man in sig på lite äldre ungdomar, 16-20 år, även om yngre också är välkomna. De har varit igång sedan i höstas vilket bland annat resulterat i bildandet av föreningen Lea, Lilla Edets Arrangörsförening.

Underlättar

– Här får vi lära oss hur man går till väga för att göra ett arrangemang, från idé till färdig festival till exempel. Ett steg var att skapa en förening, det underlättar när man söker bidrag och tillstånd till exempel, säger Johan Hedlund.

Gruppen har brainstormat massor av idéer varav en kommer att märkas i centrala Lilla Edet redan den 16 mars.

Eldslukare

– Då ska vi ha en uppstart, eller en slags kick-off, och visa upp oss och förhoppningsvis locka till oss fler medlemmar. Vi har bokat upp en eldslukare, Gabriel Drakefall, säger Delal Gümüscü.

Man har också fått föreningen Nördimperiet att komma till uppstartskvällen.

Vidare jobbar gruppen målmedvetet för att skapa en festival i Strömsparken i maj. Arbetsnamnet så här långt är Färgfestivalen och ledorden är värme, färg och att synas.

Vill nå ut till fler

Drömmen är att festivalen ska växa och bli ett fast inslag i kommunens kulturutbud.

– Vi vill nå ut till fler ungdomar. De tar inte så stor plats här i Lilla Edet, det är inte så mycket evenemang som det borde vara. Vi jobbar gärna ihop med andra föreningar, och även kommunövergripande, fortsätter Delal Gümüscü.

– Tanken är att nå ut till unga och främja det vi har här i kommunen, fyller Johan Hedlund i.

– Vi vill gärna ha feedback från Lilla Edet-ungdomarna, säger Pelda Gümüscü.

Första snabbslanten

Föreningen är den första som tilldelats snabbslanten av kommunen – ett bidrag som delas ut till fritids- och kulturarrangemang.

– Vi hoppas och tror att det här ska bli som vi tänkt oss, säger Delal Gümüscü.