Elever får lektion i civilkurage

Antropologen och religionsvetaren Brian Palmer samlar på berättelser om civilkurage. Nu har han delgett dem till Fuxernaskolans niondeklassare.

ANNONS
|

Brian Palmers historier om civilkurage handlar ofta om helt okända människor som gått till historien med en avgörande civil handling i mod. Han nämner namn som Anne Frank, Malala Yousafzai, Sophie Scholl och Witold Pilecki vars gärningar gett stort efterklang. Men också okända enstaka händelser i vardagen som sticker ut. Som till exempel New York-bon Wesley Autrey som fick syn på en man som drabbats av ett epileptiskt anfall och ramlat ner på tunnelbanespåret. Autrey hoppade ner och tryckte ner mannen mellan rälsarna och lade sig över honom samtidigt som tåget bromsade in över dem. Och ja, det fanns plats för båda och han räddade alltså livet på mannen. – Efteråt berättade mannen som han räddade att han inte minns något och han undrade hur han hamnat i denna märkliga situation, säger Palmer. Ett annat exempel är Ellen och Jonna Hansson som vägrade att lussa för vapentillverkaren Bofors, trots att de inte fick stöd från kompisar och lärare. Läraren Idah Hessfelt berättar att eleverna ska följa upp ämnet civilkurage i engelska och SO. – Vi har också startat Toleransprojektet, bland annat får 25 elever göra en historisk resa till Polen. Vi ska också se filmen om John Hron. (Pojke som torterades till döds av nazister 1995, reds anm.). De flesta av eleverna lyssnade fascinerat på Palmers berättelser. – Det var intressant, till exempel historien om tåget, jag hade aldrig vågat själv, säger Elina Larsson i 9C. Hugo Svensson i 9D fyller i: – Det här är ett viktigt ämne och de här historierna måste komma ut. Vi talar inte så ofta om det här i skolan. Brian Palmer blev fascinerad av Sverige 1984 när han såg Olof Palme tala i Harvarduniversitetet, han flyttade till Sverige 20 år senare. – Civilkurage ger oss hopp. Det är en påminnelse om det goda som människor är kapabla till, säger Brian Palmer ochkan inte låta bli att göra en koppling om den politiska utvecklingen i hans hemland: – Då var Ronald Reagan president, det tyckte man inte var så kul då. Nu när Donald Trump är president känns det som att mangärna skulle ta tillbaka Reagan, säger Palmer med ett skratt.

ANNONS

Palmer har alltid talatvarmt om Sverige och gör det fortfarande. – Det känns fortfarande som ett bra land och en fungerande demokrati, utan stora klassklyftor.

Tillsammans medkollegor har han skapat Raoul Wallenbergkalendern där 365 hjältar skildras. Redan i gymnasieåldern blev Brian Palmer intresserad av människor som tar stora risker för andra. Han har även undervisat på det prestigefyllda universitetet Harvard i USA. Brian Palmer skrev2006 tillsammans med Per-Anders Forstorp en vetenskaplig grundad bok om hur olika politiska partier idag gör en politisk makeover för att locka väljare. Palmer har även skrivit artiklar om den politiska högern i Sverige. TTELA skrev också inför Palmers föreläsning.

ANNONS