Envist elbolag vägrar att få nej

Elbolaget E.on ger sig inte när det gäller att bygga vindkraftverk på Kärrsbacken i norra Hjärtum. Detta trots att boende i området och Lilla Edets kommunfullmäktige är eniga om att inte bygga vindkraftverk där.

ANNONS
|

Redan när vindkrafts­utbyggnaden började diskuteras i Lilla Edet var E.on ­intresserade av att bygga kraftverk i kommunen, bland annat sju på Kärrsbacken.

– Men så sent som i februari i år ville man avvakta tills vindbruksplanen antagits. I april återkom dock E.on och ville aktivera intresseanmälan. Fast då hade man ökat antalet verk från sex till sju, berättar Mikael Asplund, miljöinspektör på kommunens miljö- och bygglovsavdelning.

Ökat igen

Kommunen hänvisade bolaget vidare till länsstyrelsen för att ansöka om miljötillstånd enligt miljöbalken. Då härsknade man till hos E.on. Advokat kopplades in och nu har kommunens beslut överklagats.

– Dessutom vill de bygga tio vindkraftverk nu. Sex på Kärrsbacken och fyra i angränsande områden. Eftersom vindbruksplanen fortfarande inte är antagen har vi lite svårt att hänvisa till den och även om vi inte vill att det byggs i området är det inget som hindrar från att söka bygg- och miljölov, säger Mikael Asplund.

ANNONS

Utställd

Anledningen till att kommunen vill att ärendet hanteras hos länsstyrelsen är att Kärrsbacken och närliggande aktuella områden gränsar till natur och miljö av riksintresse.

Utställningshandlingen för vindbruksplanen finns att se i kommunhusets foajé, på centralbiblioteket, Lödöse museum och kommunens hemsida.

ANNONS