Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förslag: Ingen ny grustäkt i Lilla Edet

Det blir ingen ny grustäkt i Lilla Edets västra kommundelar. Det förslaget lämnade miljö- och byggnämnden till miljöprövningsdelegationen.

Ett företag söker hos miljöprövningsdelegationen tillstånd att öppna en ny grustäkt i de västra delarna av Lilla Edets kommun. 65 000 ton grus per år i tio års tid vill företaget bryta.

Miljöprövningsdelegationen vill dock att den berörda kommunen i fråga lämnar ett yttrande i ärendet först. Därefter tar miljöprövningsdelegationen beslut om vad som ska gälla.

Lilla Edets miljö- och byggnämnd bedömer att det inte är förenligt med miljöbalkens intentioner att ta ut ännu mera naturgrus i området.

– Det var en enig nämnd som gick på förslaget, säger miljö- och byggnämndens ordförande Peder Engdahl (M).

I tjänsteskrivelsen som ligger till grund för nämndens beslut står det att fastigheten är den enda kvarvarande i kommunen med brytvärda mängder grus. Vidare att; under cirka 60 år har allt brytvärt grus i kommunen tagits ut. De återstående grustillgångarna är därför extra värdefulla och bör sparas för framtida behov.

Andra täkter i området bedöms också kunna tillgodose behovet av grus vid betongtillverkning.

Miljöbalken ska även ta hänsyn till bland annat nuvarande och framtida vattenförsörjning samt om marken är grundvattenförande.