Feriearbetar inom vård och omsorg

I Lilla Edet är de kommunala feriearbetarna nu inne i verksamheten. TTELA hälsade på Andreas och Francy under ett arbetspass i Prässebo.

ANNONS
|

Andreas Nordesand och Francy Ekman, båda 17 år gamla, anmälde intresse för feriearbete i kommunen. Båda hamnade på Solängens äldreboende i Lödöse och berättar om erfarenheterna efter cirka två veckors jobb. – Arbetsuppgifterna varierar en hel del och det är också olika mycket att göra olika dagar, säger Andreas Nordesand som hade ett annat alternativ som förstahandsval. Att han inte fick det ser han inte som negativt. – Absolut inte, jag tycker att det här är jätteroligt och verkligen något jag kan rekommendera till mina kompisar. Äldreboenden är något som han inte har erfarenhet av och intrycken hittills är positiva. – Det var väldigt fint och ombonat och kändes mera som ett riktigt hem, tycker jag. Francy Ekman hade just vården som första alternativ och kan också vittna om varierande arbetsdagar. – Jag diskar, tar ut sopor och hjälper till där det behövs. Jag pratar med de äldre och spelar kort med dem. Ibland tar vi promenader och går ut och handlar, att vara social är en del av jobbet. Det är intressant att lyssna till de äldre, säger Francy som tillsammans med kollegorna och en grupp från Soläng är på utflykt i Bodasjön i Prässebo. Solen gassar och det är 18 grader i vattnet. Temperaturen hindrar inte flera av de övriga strandgästerna, främst barn, att doppa sig. Det gör också en i sällskapet från Soläng. – Jag vadade bara upp till knäna, säger Pelle. Efteråt bjuds det på fika och hembakt vilket sätter Andreas och Francy i arbete. De arbetar i tre veckor, fyra timmar per dag, därefter tar andra feriearbetare över i tre veckor. De är mycket efterlängtade bland den ordinarie personalen. – De är en jättetillgång, suveränt att få den hjälpen. Det är också roligt att få visa upp det här yrket och visa att vi behövs, säger Sanna Hedberg samordnare på Soläng. – Men de hade gärna fått vara fler, fyller kollegan Anna-Karin Kristiansson i och antyder att det finns ett stort behov av arbetskraft. Feriearbete är kanske den första riktiga introduktionen i arbetslivet för många ungdomar och ett viktigt inslag i den fortsatta karriären. – Man får en fin inblick i de kommunala verksamheterna och det är ett bra förstajobb för många. Det är väldigt viktigt att komma ut och vara del av en helhet och har man väl haft ett jobb är det lättare att få ett nytt, säger Johanna Laudon, enhetschef på arbetsmarknadsavdelningen.

ANNONS

Fakta: feriearbete

  • I Lilla Edets kommun jobbar feriearbetarna i tre veckor, totalt 60 timmar. Ferieperioden pågår från 26 juni till 28 juli.
  • 63 stycken ungdomar födda år 20000 har fått jobb i sommar inom olika kommunala verksamheter.
  • Lönen är 69 kronor per timme, inklusive semesterersättning.
  • I Lilla Edet har feriearbete i nuvarande form arrangerats sedan 2010.
  • ANNONS