”Fler borde bry sig om andra”

TTELA följde med på en träff där det serveras skivor till kaffet och goda bakelser. En tillställning som är möjlig tack vare tre volontärers insatser.

ANNONS
|

Novemberdiset har lagt sig som ett lock över Västsverige och det är egentligen grått vart man än vänder sig. Träffpunkt Hägerns blanka fasad utgör inget undantag utan adderar ännu en nyans i den rådande färgskalan.

Men inne i lokalen är känslan annorlunda. Levande ljus och vacker dukning är det första som slår an när man stiger över tröskeln.

Och strax lägger discjockeyn Ove Svensson några gamla godingar under LP-nålen och vips så är stämningen på topp.

Under tiden går Monica Skoglund runt och serverar kaffe och kakor och pratar med deltagarna, som samtliga är över 80 år.

Hunden Ärtan som hon har med sig hoppar gärna upp i knät på seniorerna och låter sig bli klappad, samtidigt som hon slickar i sig av kaksmulorna. En riktig myshund som uppskattas.

ANNONS

– Fler människor borde bry sig om andra. Men det här ger enormt mycket tillbaka också, försäkrar Monica Skoglund som jobbat som volontär de senaste två åren.

Några av Monicas råd till andra som är nyfikna på frivilligarbete är att det är så enkelt och att det egentligen bara kostar lite tid.

– Jag har ingen anhörig bland de äldre. Men min mamma började som volontär några år före mig, så jag har tagit efter henne. Jag älskar att baka, det är lätt och det är roligt, jag kan lika gärna dela med mig av det. Det gör att jag själv blir behövd, säger hon.

Monica lägger runt fem timmar per vecka på sitt engagemang.

– Alla har lite tid över. Vi har det skönt och mysigt tillsammans och de blir så glada av en kram och av att man pratar med dem.

Vissa av deltagarna bor i huset, ett trygghetsboende, där själva träffpunkten Hägern ligger. I lokalen arrangeras flera olika slags aktiviteter varje månad, året runt, med hjälp av volontärer.

Den här dagen får deltagarna betala 30 kronor för fikat, Ove Svenssons musikval och Monica och Margareta Skoglunds umgänge och service.

– Alla har inte anhöriga omkring sig så det är bra att det finns aktiviteter. Man kan gå in i det här hur mycket som helst, eller anpassa till det man själv orkar, det är väldigt betydelsefullt vilket som. Hemtjänsten gör ett otroligt bra jobb också, men de har ett schema att följa och många att besöka, vi kompletterar dem och vi tar inte jobbet från någon, säger Monica Skoglund.

ANNONS

Gerd Gustafsson är ofta med på sammankomsterna:

– Volontärerna planerar också för en julfest, det är billigt och det är en hel del arbete som läggs ner. Jättetrevliga träffar tycker jag.

Bernt Svensson uppskattar arbetet som läggs ner:

– Jag brukar vara med jämt på aktiviteterna och hänger med så gott jag kan. Jag beundrar volontärerna, de är trevliga och det kvittar vad vi ber om så säger de, ”det ska vi ordna”.

Ove Svensson är i färd med att lägga på en ny LP-skiva. Han berättar gärna lite bakgrundshistorik om låtarna som han spelar och avslutar med:

– Nu blir det Glenn Miller och Chattanoga Choo Choo!

– Ååh, han är ju så bra, hörs det från borden och det är tydligt att jazztakterna sitter i.

– Jag kör också nostalgiaftnar hos SPF. Men Margareta frågade om inte jag kunde ställa upp en eftermiddag och spela lite här. Det gör jag så gärna, det är bara görskoj, berättar Ove Svensson.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS