Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fraktfartyg på grund vid Lilla Edet

Strax före 23-tiden på söndagskvällen gick ett 87 meter långt fraktfartyg på grund i Göta Älv, i höjd med Lilla Edet. Vid 15-tiden hade dykarna lyckats täta sprickan i skrovet.
– Det är fortfarande vatten i utrymmet, men det är jättelätt att få vattennivåerna att sjunka, säger Göran Andtbacka.

Larmet om båtolyckan i Göta Älv kom till SOS Alarm vid klockan 22.45 på söndagskvällen.

– Det var ett fartyg som gick på någon sten. Personalen på båten uppger att det inträffade på grund av något tekniskt fel på båten, säger Johan Raske, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Fyrbodal.

Fraktfartyget tog in vatten, men kunde köras av egen maskin till en brygga vid Spånkajen, söder om slussen i Lilla Edet, där de fick hjälp av räddningstjänsten med enheter från Lilla Edet och Stenungsund att pumpa ur vattnet.

– Det finns ingen risk att båten sjunker.

Händelsen är rubricerad som en olycka.

– Det finns inga misstankar om brott, säger Johan Raske.

Några uppgifter om att någon människa ska ha kommit till skada i samband med händelsen finns heller inte.

Kustbevakningen och dykare

Vid niotiden på måndagsmorgonen var fortfarande räddningstjänstens personal på plats vid Spånkajen och pumpade ur vatten ur fartygets främre del.

– Men jag bedömer att det inte räcker till utan vi måste ha hit mer resurser, så jag har bett Kustbevakningen om hjälp och att de kommer med ett miljöskyddsfartyg, säger Göran Andtbacka, operativ chef på Södra Bohusläns Räddningstjänst.

Fartygsägaren har också hyrt in ett företag som kommer gå ned med dykare för att försöka täta hålet.

– Om man kan täta det kan vi pumpa rent helt och hållet.

Hur stort är hålet?

– Det vet vi inte. Men med tre pumpar håller vi nivån, så det är inget jättehål.

"Måste pumpa vatten"

I utrymmet som man nu pumpar ur finns olja, så man tog dit tomma vattentankar som man kan pumpa över oljeförorenat vatten i vid behov. Dock tror inte Andtbacka att det är risk för läckage ut i älven.

– Nej, egentligen inte, vi har ju koll på det. Men nu måste vi pumpa vatten och det finns risk att det finns lite oljeskimmer som kommer med där, så det vill vi få till den fasta behållaren.

Enligt Andtbacka ska fartyget ha varit lastat med vete.

"Jättelätt att få vattennivåerna att sjunka"

Vid 14.30-tiden meddelar räddningstjänsten att arbetet fortgår. Dykare har varit nere för att täta sprickan i skrovet och räddningstjänsten planerade att ta dit bättre pumpar för att kunna tömma utrymmet.

Vid 15.15-tiden uppger Andtbacka att de kunnat avboka insatsen från Kustbevakningen och att det hela "ser jättebra ut". Dykarna jobbar fortfarande på platsen, men har kunnat täta sprickan med träkilar. Detta har underlättat för räddningstjänsten.

– Det är fortfarande vatten i utrymmet, men det är jättelätt att få vattennivåerna att sjunka. Ingen olja har läckt ut. De har tätat helt och hållet som jag bedömer det.

Vid 16-tiden var två man från räddningstjänsten fortfarande kvar och pumpade ut vattnet, men man beräknade vara klara under kvällen.

Fartyget lämnade Göteborg vid 18-tiden på söndagen och var på väg till Hälllekis i Götene kommun. Fartyget är registrerat på Cooköarna. Troligen får det återvända till Göteborg för lagning på varv.