Grävskopan satte punkt för Stallarna

Tomten vid Ströms Stallar står tom och öde i väntan på ny byggnation. Men stenarna från det historiska huset finns kvar och de som inte återanvänds skänker Leifab bort. I varje sten är ordet Utby inpräntat.

ANNONS
|

Den 2 maj 2016 påbörjades rivningen av Ströms Stallar i Lilla Edet. Det enda som återstår är en öde tomt och husets murstenar. Dessa återfinns vid kajplatsen i Göta, söder om Leifabs kontor.

Tanken är att en del av stenarna ska ingå i den nya byggnationen på Ström. De murstenar som inte återanvänds får folk komma och hämta, bara det sker på ett organiserat sätt, meddelar Leifab.

– Stenarna är för slitna för att ingå i en fasad, vi tror snarare att vi använder dem till bänkar eller rabatter och liknande, säger Leifabs vd Lars Wijkmark.

Mellan 40 och 50 hyreslägenheter ska byggas på tomten, tvåor, treor och fyror. Faktum är att det inte dröjer så länge innan det blir byggaktivitet på platsen:

ANNONS

– Det är alltid svårt att säga tidpunkten, men under våren måste vi komma igång. De första inflyttningarna bör ske cirka åtta månader senare. Det här är ett stort projekt för oss som tar cirka 1,5 år att färdigställa.

Processen med att söka bygglov kommer att göras på ett lite annorlunda sätt den här gången.

– Redan vid upphandlingsskedet går vi ut med att det är byggaren som ska visa hur allt ska se ut. Vanligtvis är det vi som beställare som gör det, nu blir det i stället tvärtom. Vi ställer endast ett fåtal krav som byggaren har att förhålla sig till.

Upphandlingen bör vara klar före jul tippar Wijkmark.

– Vi håller på att lägga sista handen vid det.

Dock upptäckte man att detaljplanen inte var helt komplett, det saknades en trafikutredning och en plan för vattendragning. Men dessa ska nu vara åtgärdade.

Rivningen hade föregåtts av stora folkliga protester, främst på Facebook där över 700 slöt upp i kampen för det 150 år gamla tegelhuset. Det blev också en riktig följetong i TTELA.

Det bildades arbetsgrupper som kläckte idéer om husets framtida användningsområden.

Man såg en framtid för Ströms stallar som en samlingsplats för kultur, som en företagsby eller som del av ett större bostadsområde.

ANNONS

Västarvet ställde sig på de protesterandes sida, liksom Svenska byggnadsvårdsföreningen som förde upp rivningen på sin gula lista. Inte ens kommunens tjänstemän ville lämna rivningslov.

Men det var för sent. Beslutet klubbades igenom i nämnden och fullmäktige, behovet av bostäder övertrumfade alla andra försök för ett bevarande.

Stenarna får nu leva vidare i folks privata byggprojekt.

ANNONS