HISTORIA. De gamla pappersmaskinerna PM 1, PM 2 och PM 3 gestaltas av Ljudaborgs kulturförenings skådespelare.
HISTORIA. De gamla pappersmaskinerna PM 1, PM 2 och PM 3 gestaltas av Ljudaborgs kulturförenings skådespelare.

Här rullas brukets historia upp

Mycket sång och glädje och en uppskattad föreställning. Så kan premiären av Full Rulle sammanfattas, en teater om pappersbrukets historia i Lilla Edet.

ANNONS
|

Lilla Edet och pappersbruket har en lång och brokig gemensam historia. Men ingen har tidigare tänkt tanken att göra en föreställning om fabriken som präglat orten samt de tusentals människor som dagligen klivit innanför fabriksportarna.

Förrän nu. I premiären av Full Rulle, som i lördags spelades i Fuxernaskolans aula, får publiken följa brukets omväxlande historia, från starten 1881 via grundaren Emil Haeger till dagens ägare SCA.

Publiken uppskattade det som visades från scenen.

– Jag har jobbat i fabriken i 40 år och kände igen en hel del saker. Fabriken har betytt mycket för Lilla Edet, det är så mycket folk som jobbat där genom alla åren, säger Inger Johansson i pausen.

ANNONS

I taket ovanför publiken hänger passande nog toarullar lite här och var. Innan själva föreställningen börjar visas filmsekvenser på vita duken, där personer som jobbat i fabriken framträder.

Bakgrundskulisserna och kläderna markerar rätt tidsera, en berättare för historien framåt med uppehåll vid betydelsefulla händelser.

Det blir mycket sång och humor, men också några allvarligare passager. Som till exempel den om Göta-raset som inträffade 1957.

Här kliver en av skådespelarna fram, Börje Olofsson, och solosjunger mycket känslosamt en svensk version av melodin Old man river.

Även Maria Hjelm sjunger solo vackert som den operadrömmande flickan.

Till och med de klassiska pappersmaskinerna PM1, PM 2 och PM 3 ges utrymme i föreställningen.

– Namnet Full Rulle kom bara till mig en dag, det är klart den ska heta det, tänkte jag, säger regissören Martin Rossing.

Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar föreställningen i samarbete med Ljudaborgs kulturförening och lokala sponsorer. Sammanlagt nio föreställningar avverkas fram till den 26 november.

ANNONS