Hårt tryck på nya boenden i Lilla Edet

Bristen på bostäder märks även för grupper med särskilda behov. Lilla Edets kommun har inte kunnat verkställa ett beslut om ett LSS-boende och riskerar att betala nästan 700 000 kronor i särskild avgift.

ANNONS
|

Det är IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som anmält Lilla Edet och vill att förvaltningsrätten ska döma ut beloppet. Beloppet är uträknat efter den ungefärliga kostnaden som kommunen har för ett LSS-boende, i detta fall 46 000 kronor per månad. Dessutom lägger IVO till 11 500 kronor som en slags straffavgift vilket gör att beloppet ökar till 57 500 kronor per månad. Förvaltningsrätten har ännu inte meddelat domen. Kommunen har yttrat sig och motsätter sig yrkandet om särskild avgift, men Linda Holmer Nordlund (V) ordförande i omsorgsnämnden räknar med att det blir enligt IVO:s förslag: – Det mesta pekar på att det blir så, vi har ju inte följt lagen. Jag kan inte se att det inte skulle bli det. Beslutet om LSS-bostad togs i juni 2015. Kommunen fick sex månader på sig att verkställa beslutet. Kommunen måste betala den särskilda avgiften för varje månad fram tills det att beslutet är verkställt. Sammanlagt har det tickat på fram till 685 000 kronor. Personen som beslutet gäller var planerad för det nya LSS-boendet på Ström. Men eftersom det är oklart när det kan stå klart så har personen nyligen tackat ja till en servicelägenhet men kommer under 2017 att erbjudas en plats i LSS-boendet på Ström. Utvecklingen med bostadsbrist för den här gruppen är dock inget nytt för Linda Holmer Nordlund. – Det här är ett stort ansvar för kommunerna, men det är extremt svårt att hitta bostäder just nu. Det är tråkiga pengar att betala eftersom ett LSS-boende ändå kostar ungefär så mycket. Men det är också komplexa situationer för de boende. Det är väldig variation på vilka behov vi måste svara upp till individuellt, till exempel med personal, säger hon. Kommunen driver två LSS-boenden, i Ängshöken och Prässebäck. Ytterligare ett ska alltså byggas på Ström, vid Norra Stallgärdet, med möjlig inflyttning under hösten 2017. Ytterligare två personer har fått beslut om bostad som inte har kunnat verkställas. Risken finns att IVO tar upp även dessa fall. – Det ser ut så här i hela Sverige. Vi måste ta ett större ansvar för den här gruppen människor. Vi ser också att behovet av serviceboenden ökar, så det finns ett tryck, säger Linda Holmer Nordlund.

ANNONS

Fakta, LSS Ett LSS-boende är en insats enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) som innebär en bostad som är anpassad för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

ANNONS