Gränslandet mellan ljus och mörker upplevs ibland inte som helt tydligt för Sverigedemokraterna.
Gränslandet mellan ljus och mörker upplevs ibland inte som helt tydligt för Sverigedemokraterna.

"Har alltid uppfattat Frej Dristig som sansad"

Sverigedemokraten Frej Dristig, vice ordförande i Lilla Edet, säljer rasistiska sparbössor på Facebook. Detta orsakar dock inte någon uppståndelse i SD:s distriktsförening.

ANNONS
|

På en av sina Facebooksidor har Frej Dristig (SD) lagt ut 23 sparbössor till salu. För många är emellertid sparbössorna inte vilka som helst. Samtliga föreställer nidbilder av mörkhyade människor, karikatyrer som var vanliga för 50-60 år sedan.

I måndagens TTELA reagerade Mattias Beruk Järvi, aktivist och grundare av organisationen Fokus Afrofobi, starkt. Organisationen jobbar mot diskriminering av svarta människor.

– Jag tycker det är osmakligt och rasistiskt. Sådant här finns i omlopp, men man blir alltid lika besviken när det dyker upp. Genom försäljningen gör han det fritt fram för vem som helst att sprida materialet vidare, säger han.

ANNONS

Mattias Beruk Järvi anser också att sparbössorna ligger "i linje" med Sverigedemokraternas världsbild.

LÄS OCKSÅ:Sverigedemokrat säljer rasistiska sparbössor

Själv tycker Frej Dristig att medias uppmärksamhet är "tramsig och dålig journalistik", samt att sparbössorna inte har något med rasism att göra.

Han får stöd från Calle Johansson, ordförande för Sverigedemokraterna Västra Götaland Västra, som säger:

– Sparbössorna är inget som faller mig i smaken och inget jag på något vis sympatiserar med. Men föremålen är gamla och symboliserar den tiden. Att han säljer dem vidare är inget märkligt i sig.

Men borde inte Frej Dristig som politisk företrädare, särskilt som företrädare för Sverigedemokraterna, vara försiktig med föremål som kan uppfattas som rasistiska eller kränkande?

– Han säljer ju sparbössorna nu. Det tolkar jag som att han inte längre kan stå för dem och därför inte längre vill ha dem, säger Calle Johansson.

Kommer du att ha ett samtal med Frej Dristig om saken?

– Nej, det tänker jag inte ha. Om han i annonsen gjort sig lustig över sparbössorna eller raljerat hade det varit en annan sak. Men jag har alltid uppfattat Frej Dristig som sansad och en person som man inte på något vis kopplar ihop med ett extremt synsätt.

ANNONS
ANNONS