Tillitsverket kommer med sin upplevelseutställning Skapa, lek och lyssna, med sagor, bygglek och skapande äventyr. Foto: Tillitsverket
Tillitsverket kommer med sin upplevelseutställning Skapa, lek och lyssna, med sagor, bygglek och skapande äventyr. Foto: Tillitsverket

Inkluderande samhälle via lek och skapande

Hur kan vi skapa det goda samhället tillsammans? Det är grundfrågan som kommer att omgärda fyra tillfällen där Lilla Edet-bor gemensamt bidrar med idéer om hur man kan skapa ett mera inkluderande samhälle.

ANNONS
|

Det första tillfället sker under slutet av nästa veckadå Tillitsverket kommer till Lilla Edet under tre dagar, torsdag till lördag. Torsdagen och fredagen ägnas åt pedagoger och skolbarn medan lördagen den 1 april blir en dag för allmänheten. Platsen är Folkets hus i Lilla Edet. – Det är en upplevelseutställning med lek och aktiviteter kring olika stationer, som en slags resa i sagans värld. Gammal och ung kan delta, men barn under fyra år kan ha svårt att ta till sig detta, säger Mai Lundell, integrationssamordnare på Lilla Edets kommun. Även Mat & Prat från Art Institute på Tjörn kommer på torsdag kväll och berättar om hur man med matlagning från alla världens hörn och berättelser kan skapa gemenskap. Gäster är Ahmad Salawda, kock, Anna Berglund, konstnär och Anita Glantz, organisationskonsult. – Efter det genomförs en workshop under ledning av Tinna Harling, en planarkitekt på Tjörn som berättar om metoden cultural planning. Cultur planning är ett sätt att utgå från platsens själ i ortsutveckling. Både Tillitsverkets samt Mat & Prats idéer och tankar är något som Mai Lundell hoppas kan få fäste i kommunen. – Jag hoppas det, vi ska i alla fall undersöka om exemplen är något som folk vill ha. Vi kan till exempel skapa de här middagarna där olika lag lagar mat, dukar och gör efterarbete innan det blir öppen scen och underhållning. Vid ytterligare tre tillfällen arrangeras nya dialoger med andra teman (se faktarutan). – 30 maj handlar det om hur vi kan utveckla den lokala matkulturen. Förhoppningen är att dessa tillfällen sammantaget ska leda vidare till en positiv förändring som ett resultat av metoden cultural planning. – Jag vill bidra till en positiv process där kommunen välkomnar alla som flyttar hit, där alla får en plats och där ensamheten utrotas. En dröm är att skapa ett allaktivitetshus. En liknande utveckling har skett i Grästorps kommun där man jobbar aktivt för att skapa mötesplatser över alla gränser för att samhället ska kännas välkomnande. – De har fixat och trixat med många saker. Kan Grästorp så kan väl vi också, eller hur, säger Mai Lundell.

ANNONS

Fakta Dialogsamtal, datum:

  • 30 mars -1 april (kreativ kultur)
  • 2 maj (boende)
  • 30 maj (matkultur)
  • 20 september (summering).
  • Dialogsamtalen arrangeras av Lilla Edets kommun i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan. Finansieras av Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
  • ANNONS