Byggbranschen är het och lockar allt fler ungdomar, i en del fall räcker det att man är händig för att få ett jobb. Foto: Bengt Nilsson.
Byggbranschen är het och lockar allt fler ungdomar, i en del fall räcker det att man är händig för att få ett jobb. Foto: Bengt Nilsson.

Lägsta ungdomsarbetslösheten sedan 2008

Ungdomsarbetslösheten i Lilla Edet ligger på den lägsta nivån på nästan tio år. – Mycket glädjande, säger Reimond Ardner på arbetsförmedlingen i Nödinge.

ANNONS
|

TTELA publicerade i onsdags nya siffror om att ungdomsarbetslösheten fortsätter att pressas neråt i området. Lilla Edets siffror hade minskat med 2,9 procent i maj 2017 jämfört med samma period förra året. Det innebär att arbetslösheten i gruppen 18-24 år ligger på 9,4 procent vilket är den lägsta noteringen sedan augusti 2008, enligt nyhetsbyrån Sirén. I antal personer motsvarar det 66 stycken ungdomar. – Det låter rimligt. Arbetslösheten har inte varit så låg i den här gruppen så länge som jag jobbat här, och jag började för cirka tio år sedan, säger Reimond Ardner på arbetsförmedlingen i Nödinge. Främst är det en allmän konjunkturuppgång som skapar efterfrågan. – Nevs i Trollhättan och Volvo i Torslanda samt IT-sektorn har anställt många ungdomar. Men även byggbranschen är het. Ardner säger också att byggföretagen numera även efterfrågar händiga personer, alltså inte bara de med yrkesbevis. Annars är nyckeln till arbete bland ungdomar de klassiska: gymnasieutbildning och körkort. – Har man dessutom högskoleutbildning så behöver man knappast besöka arbetsförmedlingen. Fortfarande ligger ungdomsarbetslösheten i kommunen dock högre jämfört med Västra Götalands län, där siffran är 7,8 procent. Den totala arbetslösheten i Lilla Edet ligger 5,6 procent.

ANNONS
ANNONS