Lärorik praktikdag på lunchrestaurang

När det egna skolköket är under renovering får man söka sig utanför skolan för sin praktikdag. – Det här är roligare än skolan, konstaterar tre flickor från Ryrsjöskolan.

ANNONS
|

I läroplanen står det att eleverna ska ges en inblick i närsamhället och dess arbetsliv, skolan ska också verka för att utveckla kontakter med kultur, arbets- och föreningsliv. I årskurs sex i Ryrsjön i Göta brukar det i normala fall för eleverna i årskurs sex innebära att man hjälper till en dag i skolköket. – Men köket i Ryrsjöskolan renoveras och går inte att använda för tillfället. Under ett studiebesök på Lunchgården i Göta ställde vi spontant frågan om inte eleverna kunde komma och göra sin praktikdag där i stället, säger Liselott Alfredsson studie- och yrkesvägledare för elever upp till årskurs sju. Armin Jakupovic som driver restaurangen tyckte förslaget var utmärkt och ställer gärna upp för att eleverna ska få sin praktikdag. – Jag lagar 100-150 luncher varje dag helt själv, tre olika rätter varje dag, och sköter disk, kassan, servering, brickor och annat helt själv. Så jag välkomnar hjälpen, och flickorna har varit jätteduktiga, säger Armin. När TTELA hälsar på vid lunchtid är det full rulle i restaurangen, matgästerna fyller upp bord efter bord och tempot ökar. En av flickorna hjälper till i kassan, de andra två tar hand om disk och brickvagnar och torkar rent på borden medan Armin Jakupovic langar fram tallrikar med mat. – Men vi roterar, alla vi tre har gjort samma saker. Vi har också hjälpt till att laga maten och hackat grönsakerna tidigare under förmiddagen, säger Marie Kindblad, Emilia Mäkinen och Moa Olausson. De ser ut att trivas och att byta miljö från skolan till "verkligheten" är något som uppskattas: – Bland det roligaste är att stå i kassan och prata med alla folk. Det är till och med roligare än att vara i skolan, vi skulle gärna jobba mera, och pannbiffen som vi varit med och lagat var jättegod, säger flickorna.

ANNONS
ANNONS