Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Laddar för händelserik kulturvår

Värdefulla möten och Kulturtisdagar är några av kulturhändelserna i Lilla Edet den kommande våren. Sammantaget innehåller de båda rubrikerna tolv sammankomster, men det finns mera i en välfylld kulturkalender.

Den som vill ha mera kultur för vuxna i Lilla Edet får också det under de kommande månaderna.

Redan nu på torsdag, 31 januari, startar det första av tre Värdefulla möten, som innehåller filmvisning med mingel och fika före filmen och samtal om densamma efteråt. Först ut är Girl som har prisats på Cannesfestivalen.

– Vi har valt lite smalare filmer. Girl handlar om en balettdansör som inte är riktigt bekväm i sin kropp. Nästa film, i mars, är en dokumentär och handlar om en kvinnlig kroppsbyggare, To big for this world. Vilken den tredje filmen ska bli är inte bestämt ännu, säger Svensson.

Kulturtisdagar

Den 5 februari startar en ny omgång av kulturtisdagar. Marianne Ringnér, från Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren, berättar om Lotta-böckerna som i år firar 60 år. Totalt är nio kulturtisdagar inplanerade.

Tisdagen därpå blir det föreläsning med Christian Wass, här utlovas en inspirationskväll utöver det vanliga. Veckan efter det är det dags för "Och nu, vart far vi nu?, en kombination av radioteater och filmkonst. Det är dramatikern Kristian Hallbergs trilogi som ska framföras på samma orter som den kom till i – Lilla Edet, Grästorp och Falköping.

Vuxenkultur

– Vi ska försöka jobba in kulturtisdagarna till ett återkommande arrangemang som många ska känna igen. Här gör vi en satsning på vuxenkultur. säger kultursamordnaren Anna Svensson.

Fyra samarbetspartners är involverade; kulturenheten, biblioteket, kulturskolan och Folkets hus.

– Det är väldigt glädjande att kunna göra det här, utan någon större ansträngning eller budget får vi med både variation och hög kvalitet, säger Anna Svensson.

Tiden är också inne för att anmäla sig till nästa UKM-festival, Ung Kultur Möts, som arrangerades i Lilla Edet i våras. Nu är det Ales tur att hålla i festivalen.

Kommunsamarbete

– Lilla Edet samarbetar med Ale och Kungälv. Syftet är att uppmuntra unga människor till att visa upp i stort sett vad de vill, från scenshow till utställning, i en proffsig och trygg miljö. Man kan också välja att jobba med själva arrangemanget.

På samma tema kan nämnas att en ny förening kallad, Lea, Lilla Edets Arrangörsförening, har bildats. Bland annat planeras en spännande uppstartskväll i mars.

Regnbågsgrupp

Vidare meddelar Anna Svensson även att Regnbågsgruppen i Lilla Edet kommit igång. Den bildades i höstas efter Livya Nordbergs besök i Lilla Edets Folkets hus, som då var mitt i processen att korrigera fysiskt kön vilket TTELA beskrev i ett reportage.

Under sportlovet är gruppen medarrangör i Inti Chavez Perez föreläsning om HBTQ-frågor, i den då nyinvigda fritidsgården.

Artscape

Även Artscape-projektet med de stora väggmålningarna kommer att rulla in i Lilla Edet i månadsskiftet maj/juni.

– Den som vill vara delaktig i det kan anmäla sig genom kommunens hemsida, säger Anna Svensson.

FAKTA

Värdefulla möten:

31 januari: Film, Girl med mingel och fika. I mars visas filmen To big for this world. Ytterligare en film är inplanerad under våren.

Kulturtisdagar:

5 februari: Lotta-böckerna 60 år, föredrag av Marianne Ringnér. 12 februari: Mindfuckness, inspirationskväll med Christian Wass. 19 februari: Och nu, vart far vi nu?, radioteater och film med Kristian Hallberg. 26 februari: Musikquiz med lärare och elever från Kulturskolan. 5 mars: Arkeologi, nya fynd i Lödöse. 12 mars: Konstnärsbesök av Nisse Nidej Odenhag. 19 mars: Författarbesök, Anna Laestadius Larsson som skrivit Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan. Ytterligare två kulturtisdagar är inplanerade.

14 februari:

Inti Chavez Perez, föreläsning i fritidsgråden.

UKM-festival:

Anmälan senast 14 mars.

27 maj-16 juni:

Artscape.