Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lindrigare straff för grov misshandel

Hovrätten ändrar påföljden för en man från Lilla Edet som dömdes för grov misshandel. Istället för ett år och åtta månader i fängelse får han nu skyddstillsyn med samhällstjänst.

Det var i juni förra året som en man i 40-årsåldern hemmahörande i Lilla Edet dömdes för grov misshandel av sin bror. Det hela skedde i en lägenhet i Lilla Edet 2016.

De båda bröderna var berusade varpå den åtalade ska ha huggit den målsägande brodern med en kniv i bröstet. Knivsticket trängde igenom bröstkorgen, han blödde från hjärttakten. Polisen identifierade en blodig kniv i vasken i lägenheten.

"Gärningen var livsfarlig"

Den målsägande brodern uppgav först att det var en annan person som stuckit honom och den tilltalade nekade till brott. Men tingsrätten ansåg det bevisat att den åtalade begått brottet, bland annat med hjälp av vittnesuppgifter.

Gärningen bedömdes som grov eftersom tingsrätten bedömde att "gärningen var livsfarlig". Han dömdes till ett år och åtta månaders fängelse. Han åtalades också för grovt olaga hot för att ha hotat brodern med kniv, men friades på den åtalspunkten.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten vad gäller skuldfrågan och rubricering – domen står fast i det avseendet.

Mildrande omständigheter

Men hovrätten ändrar påföljden. Rätten bedömer att straffvärdet för gärningen är ett år och tre månader. Därtill anser de att det finns ett antal mildrande omständigheter; dels att händelseförloppet var "hastigt" och att gärningen framstår som impulsstyrd.

Det tog lång tid mellan att brottet begicks till att dom föll och den sena lagföringen motiverar en straffsänkning med två månader. Den tilltalade satt även häktad i två månader.

Detta, tillsammans med att det finns ett vårdbehov, gör att hovrätten dömer mannen till skyddstillsyn med samhällstjänst i 240 timmar.