Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/10

Lyckad yrkesmässa på Fuxernaskolan

Ett 20-tal olika yrkeskategorier visade upp sig på Fuxernaskolans yrkesmässa. Eleverna uppskattade initiativet och ställde många frågor på den första mässan som ordnats på skolan.

Årskurs åtta och nio fick varsin timme i uppehållsrummet där ett 20-tal yrkeskategorier hade samlats för att informera eleverna om möjliga yrkesval i framtiden.

– Vi har flera bristyrken här, vilket inte minst är viktigt inför gymnasievalet och möjligheten att få ett jobb, säger Terese Linchausen studie- och yrkesvägledare som tog initiativ till yrkesmässan kom ihop med högstadieläraren Madeleine Skärström.

Ger motivation

- Jag har jobbat i Trollhättans stad i 14 år och där har man en yrkesmässa. Det gav eleverna mera motivation att sikta mot ett yrke, säger Skärström.

Bland annat märkte de att eleverna ofta inför gymnasievalen kom med frågor om vad olika yrkeskategorier gör och hur arbetena utförs.

Gymnasievalen är högaktuella i årskurs nio inför vårterminens slutspurt och därför var också tidpunkten för mässan väl vald.

- Vi började planeringen först i december, så det har varit snabba ryck. Men när vi fick klartecken från rektorn så var fritt fram att börja planera. Och det var ju väldigt kul att så många olika yrken kom hit och visade upp sig, säger Madeleine Skärström.

Många flockades kring militärerna Helena Stulen och Elin Johansson från flygvapnet i Lidköping. En yrkeskategori där man ser att det kommer att saknas personal.

Vill bli poliser

- Vi vill båda bli poliser, har man gjort lumpen så är det en merit. Därför var vi intresserade av att höra vad de hade att säga, säger Tove Hellström och Ebba Levinsson.

Vad tycker ni om att skolan ordnar en yrkesmässa?

- Verkligen skitbra. Man får veta hur de har det i sitt yrke och att få prata med dem ger en helt annan bild än att läsa om det, säger tjejerna som innan det blir aktuellt med ett arbete ska gå igenom gymnasiestudierna.

- Det är en lite stressig period just nu och lite nervöst. Men det ska bli skönt att börja gymnasiet till hösten, säger de båda.

Alexandra Olofsson och Evelina Jakobsson, från kommunens förskolor, och berättade om hur det är att jobba där. Båda förklarade att initiativet är utmärkt efter deras yrke är ett bristyrke.

Vad frågar eleverna?

- Om det är roligt att jobba på förskolan. Självklart sa vi då. De frågar också om hur länge man måste studera och var man kan göra det, säger Alexandra och Evelina.